Lär katten vad klicket betyder

En ”klicker” är en liten plastdosa med en knapp på eller en liten box med en metallplatta. Vissa klicker låter högre än andra så man kan få testa vilken som passar bäst till sin katt.

Man börjar med att lära katten vad klicket innebär genom att klicka och ge katten en godis som den tycker om. Katten kommer snart förstå att klicket betyder att en godis är på väg. Det knepiga med katter kan vara att hitta en belöning som den tycker är tillräckligt intressant att jobba för, men man får testa sig fram. Ta kattens favoritmat och dela upp i små bitar.

 

Lär katten tricks med klicker

Börja med att fundera på vilket beteende du vill lära katten. Det är enklast att börja med beteenden som katten gör naturligt som ”sitt” eller ”tass”. När katten sätter sig klickar du beteendet och ger en belöning. Gör katten andra saker ignorerar du det och när katten sätter sig igen kommer klicket på nytt. Efterhand lägger du på ett kommando. Den här träningen bygger helt på att man belönar när det blir rätt och struntar i om det blir fel.

Att få till rätt tajming är väldigt viktigt, men lättare sagt än gjort. Råkar man klicka fel, till exempel för tidigt eller sent så kom ihåg att belöna katten ändå. Klicket ska alltid betyda att en godis är på väg.

ung katt leker med en boll

Vad kan man lära katten med klickerträning?

Det är bara fantasi och tålamod som sätter gränser för vad man kan lära sin katt. Om man hittar en belöning som katten uppskattar och katten börjar förstå hur processen går till när man lär den ett nytt beteende så kommer den snart att uppskatta era träningsstunder.

Träna korta stunder så katten inte hinner tröttna. Några minuter flera dagar i veckan är bra. Smart kan vara att göra det precis innan katten brukar få mat så den är lite extra sugen på något gott.

Här hittar du några saker som du kan lära din katt med klickerträning:

  • Sitt
  • Vacker tass
  • Hoppa upp/ner på en pall eller stol.
  • Komma när du ropar.
  • Apportera en leksak.
  • Slå med tassen på en pinne, som man sedan kan utveckla till att katten slår på en strömbrytare för att tända en lampa.

Det viktigaste med träningen är att ha roligt och stimulera katten. Börja alltid med de allra enklaste av beteenden. Kanske kommer din katt överraska dig genom att föreslå ett nytt beteende som du inte hade tänkt dig. Det som katten väljer att göra naturligt är lättare att befästa och lägga till ett kommando.

Grunder i klickerträning

Principen i klickerträning är densamma för katt som för hund. Läs mer om grunderna i klickerträning.

Läs mer
Linnéa Kjellén