Katten behöver få utlopp för naturliga beteenden

En katt har ett behov av att få utlopp för sina medfödda och naturliga beteenden. Förutom att äta, sova och tvätta sig har de ett behov av att jaga, klättra, smyga och kontrollera sitt revir. I det vilda får kattdjuren utlopp för detta naturligt, i våra hem får vi hjälpa dem att tillgodose behoven. Om katten inte får utlopp för sina medfödda beteenden kan det leda till understimulans eller stress och det yttrar sig i så kallade oönskade beteenden.

Katter gillar att klättra

Katter gillar att klättra. Att bygga ihop en klätterställning eller annat som katten kan klättra på ger dem stimulans. Genom att komma upp på en höjd kan de också ha kontroll över sitt revir. Ett sätt att öka stimulansen är att bygga om ställningen lite då och då, eller flytta på den om möjligt. Ett annat sätt är att placera en portion mat eller leksaker på olika ställen.

 

Aktivera katten i lägenheten eller huset

En utekatt jagar 6-8 timmar per dag. De får en bra stimulans och är ofta rätt nöjda när de är inomhus och vilar. Även innekatter behöver få utlopp för det behovet för att må bra. Man kan stimulera katten genom att låta dem jaga olika typer av leksaker. Sätt till exempel fast en låtsasmus i ett elastiskt band som du fäster högst upp på en dörr eller i taket vid en vägg. Det blir en väldigt rolig leksak för katten. Man kan också låta dem ”jaga” sin mat. Det finns idag en uppsjö av olika leksaker som kombinerar aktivitet och mat. Ett tips är att byta ut leksaker emellanåt. Visst är det roligt att köpa nya saker till sin katt, men även en gammal leksak som har legat i en låda några månader blir rolig på nytt när den kommer fram.

grå katt vilar i sitt klätterträd

Lär katten saker

Att lära en katt saker kan vara en utmaning men det är långt ifrån omöjligt. Med tålamod, konsekvens och en belöning som katten verkligen tycker om så kan man lära katten alla möjliga tricks. Varför inte lära katten att apportera sina leksaker? Vacker tass? Sitt fint?

En träningsmetod som kan fungera är klickerträning. Med hjälp av klickern kan du belöna och förstärka beteenden hos katten. Läs mer om hur du börjar med klickerträning. Principen är densamma som när man tränar med en hund. Utmaningen kan vara att hitta en belöning till katten som den tycker är motiverande nog. Man får testa sig fram.

Har du en understimulerad katt hemma? Hitta fler konkreta tips på hur du aktiverar katten.

Testa klickerträning med katten

Läs mer om hur du börjar med klickerträning för katten.

Läs mer
Linnéa Kjellén