Kattsäkra fönster och balkong

En frisk vuxen katt är smidig och reaktionssnabb. De har en imponerande fallteknik och många katter klarar fall från hög höjd. De kan dock drabbas av benbrott vid ett fall.

Om man har balkong eller fönster flera meter upp är det viktigt att man stänger dem eller sätter upp nät. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska en balkong som är mer än fem meter över marken förses med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner. Hitta ett nät eller skydd som täcker hela balkongen. En katt kan komma igenom en förvånansvärd liten glipa.

Har du inglasad balkong?

Känner du till att det finns anpassade kattskydd för inglasade balkonger hos Husdjursluckan.se? Där kan man måttbeställa ett nätliknande skydd så att man kan få in frisk luft utan att vara orolig för att katten smiter ut genom en öppen lucka. Som kund hos Moderna Djurförsäkringar har du 10% rabatt om du anger rabattkoden MODERNA10.

Kattsäkra växter

Katter vandrar gärna på fönsterbrädor, bord eller uppe på skåp. Välj gärna krukor och prydnadssaker i plast eller i metall före glas eller keramik så att de inte går sönder i tusen vassa bitar om de faller ner. Undvik levande ljus så att inte din katt kan hoppa upp på dem. Katter kan tycka om att äta på växter. Se till så att de inte är farliga. Liljeväxter kan till exempel ge njurskador. Läs mer om giftiga växter för katten.

I köket vill en katt gärna vara på bänkar och spis. Det kan vara knepigt att hålla katten borta från köket så man får vara uppmärksam. Speciellt när man använder spisen och plattorna blir varma. Ett knep är att sätta en kastrull med kallt vatten på en varm platta. En induktionsspis är ofta bättre, då plattorna på en bra spis inte blir lika varma. Se till att ha barnlås på spisens reglage eftersom katten kan råka få igång spisen när den är ensam hemma. Det allra bästa är givetvis att hålla katten borta från spisen, kanske genom att stänga dörren till köket när man inte är hemma.

grå katt ligger i en garderob

Olämpliga leksaker för katten

Unga katter leker med allt de kommer över, även med elektriska sladdar. Glöm inte att skaffa jordfelsbrytare. Katter, inte minst kattungar, har sylvassa tänder och gör lätt hål på en elsladd. Kontrollera regelbundet de sladdar som katten kan ha kommit åt. Även om katten klarat sig från elstöten så kan det uppstå brand när en trasig ledning belastas.

Katter leker gärna med garnnystan och snören. En nersvald snörstump kan repa upp tarmen och orsaka livshotande skador. Självklart låter man inte garn, snören, nålar, pärlor och kulor ligga framme så att katten kan få dem i sig.

Farligt för katten

Mycket av det vi använder till skötsel av hus och trädgård utgör en fara för katten, t.ex. rengöringsmedel, glykol, desinfektionsmedel och medel mot ohyra på växter, råttgift och liknande. Även mus- och råttfällor räknas dit. Se också upp med robotgräsklippare som katter kan vilja leka med. Det kan bli mycket svåra skador när de försöker sticka in tassarna under klipparen.

Se upp så att katten inte gått och gömt sig i tvättmaskinen, torktumlaren eller diskmaskinen innan den sätts på. Man måste också vara noga med skydd runt eluttag i trånga utrymmen. En katt kan ta sig in på ställen som vi tror är omöjliga att komma åt.

Se till att dina mediciner inte ligger framme. Vanliga värktabletter med paracetamol (t ex Alvedon) kan vara direkt dödligt för en katt. Katter ska inte heller komma över skadliga livsmedel som choklad, lök, vitlök, russin, vindruvor och svamp.

Ofarliga växter för katter

Här hittar du en lista på några växter som är ofarliga för katter och tips på hur du odlar ditt eget kattgräs.

Läs mer
Gunnar Lindgren