Kattsäkra fönster och balkong

En frisk vuxen katt är smidig och reaktionssnabb. De har en imponerande fallteknik och många katter klarar fall från hög höjd. De kan dock drabbas av benbrott vid ett högt fall.

Om man har balkong eller fönster flera meter upp är det viktigt att man stänger dem eller sätter upp nät. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska en balkong som är mer än fem meter över marken förses med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner. Hitta ett nät eller skydd som täcker hela balkongen. En katt kan komma igenom en förvånansvärd liten glipa.

Kattsäker inredning

Katter vandrar gärna på fönsterbrädor, bord eller uppe på skåp. Om man inte vill plocka bort alla prydnadsaker och krukor så är det smart att välja material som plast eller metall. Då går de inte i tusen bitar om de faller ner.

Undvik levande ljus eller byt ut dem mot LED-ljus. Man vill inte att katten av misstag ska hoppa upp på ett ljus som står i en hylla som katten inte ser nerifrån.

Se också till att välja ofarliga krukväxter. Katter kan tycka om att äta på växter och några av våra vanliga krukväxter är giftiga för katten. Läs mer om giftiga växter för katten.

 

Säkert för katten i köket

Katter tycker om att vistas på högre höjd än golver och i köket vill den gärna vara på bänkar och spis. Det kan vara knepigt att hålla katten borta från köket så man får vara uppmärksam. Speciellt när man använder spisen och plattorna blir varma. Ett knep för att minska risken för att katten bränner sig är att sätta en kastrull med kallt vatten på en varm platta. Se till att ha barnlås på spisens reglage eftersom katten kan råka få igång spisen när den är ensam hemma. Det allra bästa är givetvis att hålla katten borta från spisen, kanske genom att stänga dörren till köket när man inte är hemma.

grå katt ligger i en garderob

Olämpliga leksaker för katten

Unga katter leker med allt de kommer över, även med elektriska sladdar. Glöm inte att skaffa jordfelsbrytare. Katter, inte minst kattungar, har sylvassa tänder och gör lätt hål på en elsladd. Kontrollera regelbundet de sladdar som katten kan ha kommit åt. Även om katten klarat sig från elstöten så kan det uppstå brand när en trasig ledning belastas.

Katter leker gärna med garnnystan och snören. En nersvald snörstump kan repa upp tarmen och orsaka livshotande skador. Självklart låter man inte garn, snören, nålar, pärlor och kulor ligga framme så att katten kan få dem i sig.

Farligt för katten

Mycket av det vi använder till skötsel av hus och trädgård utgör en fara för katten, t.ex. rengöringsmedel, glykol, desinfektionsmedel och medel mot ohyra på växter, råttgift och liknande. Även mus- och råttfällor räknas dit. Se också upp med robotgräsklippare som katter kan vilja leka med. Det kan bli mycket svåra skador när de försöker sticka in tassarna under klipparen.

Se upp så att katten inte gått och gömt sig i tvättmaskinen, torktumlaren eller diskmaskinen innan den sätts på. Man måste också vara noga med skydd runt eluttag i trånga utrymmen. En katt kan ta sig in på ställen som vi tror är omöjliga att komma åt.

Se till att dina mediciner inte ligger framme. Vanliga värktabletter med paracetamol (t ex Alvedon) kan vara direkt dödligt för en katt. Katter ska inte heller komma över skadliga livsmedel som choklad, lök, vitlök, russin, vindruvor och svamp.

Ofarliga växter för katter

Här hittar du en lista på några växter som är ofarliga för katter och tips på hur du odlar ditt eget kattgräs.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert