Vanligaste anledningen till att katten kräks är att den har fått i sig något som den inte borde. Det kan vara något de inte kan smälta, som det hår de slickar i sig, eller något de inte mår bra av, som till exempel giftiga växter för katten eller andra konstiga saker katten tuggar i sig.

Om katten kräks direkt efter att den har ätit kan det bero på att den har ätit för fort, eller att de har satt något i matstrupen.

Vad gör jag om katten kräks?

Om kattens allmäntillstånd inte är påverkat kan du avvakta lite innan du kontaktar veterinär. När katten kräks kan man fundera på om den har fått i sig något olämpligt. Ibland kan man se vad det är som katten har kräkts upp. Om katten kräks lindrigt kan du ge den små regelbundna portioner med kost som är lätt att smälta, så kallad skonkost. Ge den till exempel kokt vit fisk, några teskedar varannan timme. Se till att katten har tillgång till färskt vatten.

Djurens vårdguide

Ring 90228 om du behöver vårdrådgivning för din hund eller katt. Djurens vårdguide har öppet alla vardagar 8-20.

Läs mer

När ska jag kontakta veterinär?

Om du misstänker att katten har ätit något giftigt ska du kontakta veterinär direkt. Det gäller också om katten kräks intensivt. Kräkningar som inte avtar kan bero på ett främmande föremål i kattens magsäck eller tarm. Dessa behöver avlägsnas på en veterinärklinik.

En katt som kräks eller har diarré förlorar mycket vätska och kan snabbt bli uttorkad. Unga eller gamla katter påverkas mer av vätskebrist och det kan bli mer brådskande att få hjälp av en veterinär.

Kräkningar kan vara en varningssignal vid många olika sjukdomar, till exempel bakteriella infektioner som salmonella, virusinfektioner, magsår, tumörer, foderintolerans m.m. Om du är osäker på hur allvarligt det är kan du rådgöra med en veterinär. Ett väldigt bra alternativ är att boka ett videomöte med FirstVet, veterinär på nätet. Då kan du i ett videosamtal rådgöra med veterinär och få hjälp att avgöra om du bör ta dig till en klinik eller om du kan avvakta. Eller kanske finns det något du själv kan göra.

Ta reda på mer om kattens hälsa genom att läsa om vanliga sjukdomar hos katt.

Läs också mer om smärta hos katten.

Vad ska katten äta?

Här hittar du information om kattens näringsbehov.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär