Ytligt sår på hunden

Har hunden fått ett ytligt snitt som inte gått igenom hela huden kan det räcka med tvätt med tvål och vatten. Det kan vara bra med någon form av skydd som en krage för att hindra djuret att komma åt skadan.

Bakterier trivs bra i varm och fuktig miljö. Stäng därför inte in såret under bandage om det är möjligt. För att undvika nedsmutsning kan ett tasskydd användas vid rastning.

shetland sheepdog får nytt bandage av sin matte

Såret behöver sys

Ett allvarligare sår behandlas hos veterinär och bör sys inom 6-8 timmar efter skadetillfället. Ofta behöver hunden även få behandling med antibiotika. Skärsår i trampdynor måste alltid sys - såret spricker upp varje gång djuret belastar trampdynan. Efter att såret sytts ger får det extra stöd med ett stadigt tassbandage. Bandaget byts efter några dagar mot en specialsydd tass-sko.

Bitsår

Bitsår räknas alltid som infekterade. Sår orsakade av katter är speciellt lömska eftersom katter har smala tänder och vassa långa klor som lämnar minimala sår med många bakterier instängda under huden. Hundbett ger ofta större sår med djupa sårfickor. De är lättare att se och hundbitna djur kommer därför snabbare under vård. Hundars käkar är starka och de kan ge omfattande krosskador vilket försvårar läkningen.

En tillsynes ganska harmlös bitskada kan efter någon dag vara orsaken till en mycket utbredd bakterieinfektion. Gå igenom pälsen noga för att se om det inte finns mindre sticksår genom huden som kan ställa till elände.

Det bästa är att låta en veterinär undersöka alla bitsår. Ibland behöver veterinären sy ihop såret för att få bättre läkning. Andra gånger lämnas såret helt eller delvis öppet för att sårvätska ska kunna rinna ut. Ofta sys en plastslang, ett dränage, fast i såret för att underlätta att det hålls öppet några dagar. Ofta behöver ett bitsår behandlas med antibiotika för att läka utan komplikationer.

Behöver såret sys?

Boka ett videomöte med en veterinär hos FirstVet så kan de ge dig rådgivning om hur du ska ta hand som sårskador på hunden.

Läs mer
Gunnar Lindgren