Hunden förstår dig bättre än du tror

Det finns en studie av en border collie som kan identifiera 1000 olika saker när man säger dem vid namn. Det har också visat sig att hundar kan förstå längre meningar. Hundar är väldigt bra på att känna olika sinnesstämningar och har lätt att förstå det vi säger. Hunden kan också med sitt fantastiska luktsinne känna när vi är arga, stressade, glada, trötta eller är sjuka. Underskatta inte din hunds förmåga att förstå dig. 

Läs mer om att aktivera hunden:

 

Handtecken eller ord?

Hundar kan mycket lätt lära sig olika handtecken för att hämta olika saker eller utföra handlingar. Hunden läser också av hur vi placerar vår kropp, kroppshållning och kroppsspråk. Ofta kan handtecken och kroppspråket vara mycket mer effektiva än de kommandoord vi använder. En studie på området visar att hundar många gånger först följer handtecknen och i andra hand talade kommandon. Det mest effektiva är kombinationen.

man pratar med sin hund border collie

Förstår vi hunden?

Vi ser när hunden är glad eller arg. Den säger med kroppsspråk och ljud till när den vill ha mat eller gå ut. Du förstår lätt att hunden vill ha godis när den sitter fint, men ibland tolkar vi fel. Rottweiler t ex brukar ha ett dovt morrande ibland som vi kan ta för aggression, men som är mer ett lätt prat helt utan ilska. En viftande svans kan till synes vara ett tecken på att hunden är glad och snäll, men kan istället vara tecken på rädsla och aggression. Vissa hundar visar tänderna innan de går till attack. Andra hundar skrattar verkligen och visar tänderna av glädje.

Många hundägare lär sig att förstå sina hundar ganska exakt, och tydligen är kvinnor bättre på att tyda djurs läten. Djurägare överlag är bättre på att förstå djurs läten än personer som inte har djur.

Även här pågår forskning och en professor i Arizona håller på att utveckla en teknik som ska översätta ljud från hundar. Han har samlat tusentals videos av präriehundar i olika situationer och försöker ta fram en algoritm som ska kunna översätta ljuden till vårt språk. Det dröjer några år innan teknologin är utvecklad, men han är övertygad om att samma teknik kan användas för vanliga hundar.

Prata med hunden

Begränsa dig inte med korta uttryck. Säg "Ska vi gå ut. Det är väl roligt!" Kom nu så får du mat! Använd gärna även dina ögon för att kommunicera med din hund. Hundar vill möta blicken, tro inget annat. Använd din kropp - händer, ben, fötter, huvud, mage - för att vara nära, leka och uppmuntra din hund. Det är då du får en ny dimension - en fantastisk kommunikation och glädje med din hund.

Lek med hunden

I leken stärker vi kommunikationen med hunden.

Läs mer
Gunnar Lindgren