Kvarsittande mjölktänder

Mjölktänderna kan sitta hårt fast trots att de permanenta tänderna börjar komma fram. Vissa valpar behöver hjälp att få bort de kvarsittande mjölktänderna. Det här är mer vanligt på små hundraser som har trångt i munnen. Oavsett hundras så ska det få plats med 42 permanenta tänder på en vuxen hund.

Om man inte själv kan kontrollera tänderna på sin hund så är det lämpligt att ta hunden till veterinär innan den blir 12 månader gammal och kontrollera bettet. Om hunden har bekymmer med bettet ska man givetvis ta hunden till veterinär direkt. Det är bra att ha en försäkring för valpen som omfattar även sådant som borttagande av kvarsittande mjölktänder.

Symptom på att valpen börjar tappa tänder

Hos många valpar går bytet av tänder utan problem. Det kan tära på mattes eller husses tålamod när det kliar i valpens mun och valpen vill bita i allt, men det är sällan man ser en lös eller tappad tand. Att valpen börjat tappa tänder kan visa sig på lite olika sätt:

  • Hunden tar lång tid på sig att äta eller har minskad aptit.
  • Hunden undviker att tugga och sväljer maten hel eller tuggar bara på ena sidan i munnen.
  • Hunden vill inte äta torrfoder eller annan mat med tuggmotstånd.
  • Hunden har dålig andedräkt och dreglar mycket.
  • Hunden kliar sig runt munnen genom att gnugga käken mot olika saker.

Om man misstänker att valpen har problem med tänderna ska man kontakta veterinär. Kontakta First Vet – veterinären online – om du behöver rådgivning. 

liten söt valp med tandborste

Ta hand om valpens tänder

Hunden har sina permanenta tänder resten av sitt liv. Det är viktigt att ta hand om hundens tänder och gärna borsta dem varje dag. Om man vänjer valpen vid att borsta tänderna tidigt i livet så kommer det bli en naturlig del av de dagliga rutinerna. När man börjar borsta tänderna på en liten valp kan man använda fingret och ta några tänder i taget för att övergå till att använda tandborste och öka till att ta alla tänder på samma gång. Läs mer om tandvård för hund.

Ska man borsta hundens tänder?

Läs mer om tandvård hos hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert