När slutar valpar att bitas?

Beteendet att nafsa och bita försvinner delvis av sig själv när valpen har bytt sina tänder. Valpen byter ofta sina tänder från 4 månaders ålder. Som hundägare får man också hjälpa till att lära valpen vad som är okej att bita i eller inte. Locka valpen med en leksak eller något annat roligt och visa tydliga gränser vad som är tillåtet. Det är bra att ge valpen något som är tillåtet att bita på. Ganska snart lär sig valpen vad den får och inte får bita i.  

liten söt valp biter i ett finger

Valpen bits och morrar

Valpar kan också bitas och morra när de hamnar i en stor lust att kampa och leka. Det är helt normalt. Valpen är inte tillräckligt mogen för att förstå om man tillrättavisar valpen utan det kan till och med vara så att man eldar på leklusten ännu mer. Här är det bästa att avleda med hjälp av en leksak eller annan rolig aktivitet. Under valptiden ska man lägga fokus på kontakt, lek och tillit så att avleda till roliga tillåtna saker är bättre än att bara säga ifrån.

Ofta lär man sig när på dagen som valparna får sina ”lekryck” och man kan förebygga situationen genom att ta en till promenad eller aktivera valpen på olika sätt innan de här rycken brukar komma.

Tuggben till valp         

När det kliar som mest i valpens tänder är det bra att skaffa tuggben eller tuggpinnar till valpen. Det finns många olika typer och storlekar av tuggben och det kan vara svårt att veta vad som funkar bäst. Prata med personal i djuraffären eller fråga erfarna hundägare så kan du få bra tips. Man ska också tänka på att tuggben som valpen äter upp är extra energi och kan påverka hur valpen mår i magen. Det finns tuggben i nylon som valpen kan gnaga på, det finns också tuggben som man kan fylla med valpens egna foder eller annat valpgodis så att valpen kan pyssla med tuggleksaken en längre stund.

PS. Kom ihåg att teckna hundförsäkring till valpen! Om ni inte redan gjort det så klart.

Bästa leksaken till valpen

Hur vet man vilken hundleksak som är bäst till valpen

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert