Kommunikation och relation med valpen

Oavsett om man väljer halsband eller sele till valpen så är det inte utrustningen som är det viktigaste. Det är inte genom olika typer av halsband som man ska styra sin valp utan genom att bygga upp en bra relation och lära sig att kommunicera med hunden.

Testa dig fram och utgå från vad som passar för dig och din valp. När valpen blir större och utvecklas till en vuxen hund kan man också använda olika utrustning för olika typer av aktiviteter eller situationer.

Halsband till valpen

Ofta har uppfödaren hunnit introducera valpen till sitt allra första halsband. Det första halsbandet till en nyfödd valp kan vara litet och tunt och sitta åt så löst att du fortfarande kan få in två fingrar mellan halsbandet och halsen.

När man väljer ett halsband till valpen för att börja gå koppelpromenader ska man gärna välja ett lite bredare halsband. Många valpar tycker att det är obehagligt med ett smalt halsband. Det är också smart att välja en modell som hunden kan växa i så att man inte måste köpa flera olika storlekar under de första månaderna.

Har man en valp som tidigt drar mycket i kopplet ska man se till att lägga mycket tid på koppelträning så att man får bort beteendet att dra i kopplet. Använd inte stryphalsband på valp. Med ett stryphalsband finns större risk att skada valpens nacke. Stryphalsbandet kan också ge en stark känsla av obehag hos valpen som man vill undvika när man ska lära den att gå i koppel. Läs mer om olika typer av halsband och sele till hunden.

liten söt valp med sele och koppel

Sele till valpen

Vill man ha sele till valpen får man välja modell efter hur valpen är byggd. Till en början kan man välja en enklare sele som går att spänna ut efterhand som valpen växer. När valpen blir större kan man behöva hitta en ny sele som passar till hundens kroppsform. Vissa selar lämnar till exempel mer utrymme till bogen, vissa är längre över ryggen osv. Slutligen kan man behöva olika sele beroende på vilken aktivitet man ska göra. En vanlig sele funkar till exempel inte som dragsele. Man kan också betinga ett beteende genom att ha en särskild sele för en särskild aktivitet.

Halsband eller sele på valpen för första gången

Om du ska introducera valpen till halsband eller sele ska du försöka göra det till en så positiv upplevelse som möjligt. Välj en tid och miljö som är positiv för valpen som till exempel före en måltid, före lek eller innan ni ska gå ut. Det kan vara så att valpen försöker slingra sig ur och försöker krafsa loss halsbandet. Ignorera det beteendet och ge istället massor av beröm när den slutar försöka ta sig ur eller krafsa. Efter en stund kan du avleda valpens uppmärksamhet med en annan rolig aktivitet, och ta loss halsbandet och sätt på det igen senare.

Teckna hundförsäkring för din valp

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Teckna vår hundförsäkring innan valpen har fyllt 6 månader och få 25% rabatt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert