Historia

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan delar samma ursprung en gång i tiden, men är nu två skilda raser. Båda hundraserna är från Wales och de användes för att driva boskap, vakta gårdarna och vara med på jakt. En väldigt allsidig gårdshund.

Det finns teorier som säger att Corgin härstammar från Västgötaspetsen som vikingar tog med sig till Wales. Det finns andra teorier som säger det motsatta, det vill säga att vikingar tog med sig corgi från wales tillbaka till Sverige och de hundarna blev sedan västgötaspetsen. Oavsett så tror man att hundrasen har funnits sedan 900-talet. Welsh Corgin registrerades i engelska kennelklubben 1925. 1934 registrerades de som separata raser.

Spana in vår senaste topplista över populära hundraser på webben.

 

Storlek och utseende hos Corgi

Båda hundraserna är lågställda och robusta. De har rävliknande huvud och upprättstående öron. Man skulle kunna säga att det är en stor hund med korta ben. De har förhållandevis ganska hög vikt för att vara så låga.

Båda hundraserna finns i olika färger och för ett ovant öga kan det vara svårt att se skillnad på dem. Welsh corgi pembroke kan födas med naturlig stubbsvans. Den är också lite mindre än welsh corgi cardigan och har inte lika stora öron. Corgi har kort päls men vissa individer kan ha mer fluffig päls så de nästan ser långhåriga ut.

welsh corgi pembroke och cardigan

Egenskaper hos en corgi

Det här är en lättlärd och positiv hundras. De tycker om att arbeta och vara med sin familj och det gör den till en trevlig och sällskaplig familjehund. De mår bra av mycket motion och deltar gärna i aktiviteter som lydnad, spår och viltspår.

Eftersom corgi har en bakgrund som vallhund och gårdshund har de vissa egenskaper som man måste hantera. De kan ha vaktande instinkter och vara rätt skälliga. De kan också vara skeptiska mot främmande människor och hundar. Som med alla hundar är socialisering och träning tidigt i livet viktigt. Som vallhund arbetade corgi som så kallad ”heeler” och nafsade boskap i hasorna. Det här är ett beteende som man får träna bort hos som corgi redan när den är valp så den inte nafsar på människor.

Welsh corgi pembroke har gjort sig till kändisar genom att vara de hundar Drotting Elizabeth II har haft som sällskap.

 

Corgis hälsa

Både welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan anses vara friska och sunda hundraser. De har inga kända sjukdomar specifika för rasen men kan som alla hundar drabbas av diverse åkommor som är vanligt förekommande hos hundar.

 

Vad säger en hundägare?

"Vår corgi Digby är väldigt lätt att leva ihop med. Han vaggar fram och viftar på sin lilla stump när han går. En glädjespridare!

Corgi är en glad och vänlig hund. Trots att de är små går de ståtligt och stolt och vet sin plats i familjen. Digby älskar sin familj och ber gärna om att bli kelad med. Om man slutar klia kan han krafsa med tassen eller buffa på en så att man fortsätter.

Han är inte så förtjust i andra hundar men tar hand om oss i familjen. Han vaktar hemmet och skäller när någon ringer på dörren.

Ibland är det en utmaning med de korta benen. Digby kan inte hoppa upp i sängen även om han gärna skulle vilja. Men han kan hoppa upp i soffan och har ordnat en liten mysig hörna för sig där han sover på natten.

Något väldigt roligt han gör är att alltid backa ut från hörnan i köket när han har druckit vatten. Det ser så gulligt ut!"

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om vad som ingår i en hundförsäkring och räkna fram ditt pris.

Räkna här
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert