Beaglens bakgrund

Beaglen härstammar från England. Man vet att man använde den här typen av hundar redan på 1400-talet. Då användes hundarna främst till jakt i ”pack” (flock) vilket innebar att man släppte många hundar samtidigt. Jägarna gick vanligtvis till fots och det man jagade främst var hare. Att följa hundarna till fots på det här sättet kallas för ”beagling”. Det fanns olika varianter av beagle fram till slutet på 1800-talet då den variant som vi känner till idag började avlas fram.

I Sverige har beagle funnits sedan 1891 men det var först på 1950-talet som hundrasen började få fäste i landet. I Sverige har beagle omskolats till ensamdrivande jakthund och man jagar inte längre med den i flock. 1953 bildades Svenska Beagleklubben.

Fakta om Beagle:

  • Vikt: 10-15 kg
  • Mankhöjd: ca 35 cm
  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: jakthund eller sällskapshund
  • Energinivå: mellan till hög, behöver mycket motion

vacker beagle i skogen på hösten

Storlek och utseende hos en Beagle

Beaglen är en ganska liten robust hund. En vuxen beagle väger 10-15 kg och är ca 35 cm i mankhöjd. Den är vanligen antingen trefärgad, (svart, brun och vit), eller tvåfärgad (gul och vit). Det finns uppfödare som lägger större vikt vid deras egenskaper som jakthund, men det finns inga exteriöra skillnader på hundarna som är avlade mer för utställning.

Beagle har en kort slät päls som inte kräver någon särskild pälsvård. Man kan borsta av den någon gång i veckan för att få bort lite lösa hår. De är lätta att duscha av om de har smutsat ner sig och torkar snabbt.

 

Beaglens egenskaper

Det här är i grunden en modig, uthållig och målmedveten jakthund. Samtidigt är den vänlig, mjuk och följsam och vill göra vad den kan för att vara familjen till lags. Det finns uppfödare som får beaglevalpar som växer upp och passar utmärkt som sällskapshundar.  Den är intelligent och har ett stabilt temperament. Beagle går i princip alltid bra ihop med andra hundar och med barn. Eftersom hundrasen under århundraden är uppfödd för att leva i flock är den väldigt social och trivs bäst i sällskap.

En utmaning kan vara att de är självständiga och envisa. Det gäller att bestämma sig för om det är hunden eller ägaren som ska få bestämma, för en beagle kommer antagligen att testa om det går att få som den vill. Beagle behöver också mycket motion och annan stimulans. Om man inte jagar med sin beagle kan det vara lämpligt att hålla på med en hundsport som lydnad eller spår.

 

Att jaga med beagle

Beagle en drivande jakthund av braquetyp som står nära foxhound och harrier. Tidigare använde man beagle och jagade med dem i flock. Det är däremot inte en jaktform som används i Sverige. Här har beagle utvecklats till att bli en ensamdrivande jakthund. Många jägare använder beagle som en allroundhund och jagar olika typer av vilt som rådjur, hare, räv. Det går också att specialisera hunden på ett viltslag. Beagle har ofta stor jaktlust och ett bra skall.

 

Hälsa

Beagle är en relativt frisk ras. Det finns några åkommor som förekommer men i låga frekvenser: Sköldkörtelrubbning, diskbråck, epilepsi, aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation) och höftledsdysplasi (HD).

Som på alla hundraser med hängande öron måste man kontrollera dem regelbundet och se att de är fria från smuts eller infektioner.

Spana in vår topplista över populära hundraser.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert