Vilka hundar får diskbråck?

Alla hundar inom alla hundraser kan drabbas av diskbråck men risken är mycket större hos de kortbenta hundraserna som till exempel tax eller welsh corgi.

Hundar med korta ben har en speciell form av dvärgväxt. Dvärgväxten beror troligen på en mutation som skedde för cirka 4000 år sedan och mutationen ger upphov till korta ben, men även andra förändringar som till exempel förändringar i diskarna som ligger mellan kotorna. För att diskarna ska fungera som de ska, dvs. vara stötabsorberande, så drar kärnan i vissa molekyler åt sig vatten. Hos de kortbenta raserna sker inte detta på samma sätt, vattenhalten sjunker och diskens centrum blir stel och oelastisk. Denna förändring kallas degeneration.

Processen börjar redan under hundens första år och innebär att det är större risk för den akuta formen av diskbråck som kallas Typ 1. Vid den typen av diskbråck går diskens yttre ring sönder och kärnan tränger ut, oftast på den övre delen av disken som är precis under ryggmärgen. Detta kan göra att en trasig disk kan ge upphov till skador på ryggmärgen, vilket i sin tur leder till bland annat förlamning.

Äldre hundar oavsett hundras kan få diskbråck för att diskarna helt enkelt blir gamla och slitna.

Symptom på diskbråck hos hund

Symtomen på diskbråck är smärta som antingen kan uppstå akut eller komma mer smygande. Hunden kan få störningar i balansförmågan, nedsatt känsel i bakbenen, nedsatta reflexer i bakbenen, nedsatt kontroll av urin och avföring och kan bli förlamad i bakkroppen. Det är viktigt att alltid uppsöka veterinär när hunden visar smärta i ryggen eller andra symtom på diskbråck. Om hunden blir förlamad är det väldigt akut, och om hunden opereras inom 24 timmar har den en markant bättre chans att bli återställd.

När diskarna försämras kan de med tiden förkalkas och blir då synliga på en röntgenbild. Graden av degeneration varierar mellan olika hundar. Genom att ta en röntgenbild kan veterinären räkna antalet förkalkade diskar och på så vis få en uppfattning om degenerationsgraden hos den enskilda hunden. Ju fler förkalkade diskar, desto större risk för diskbråck. Det finns dock hundar med många förkalkningar som trots det inte får diskbråck. Fysiskt starka, smala och vältränade hundar har till exempel lägre risk för att få diskbråck, trots många förkalkade diskar.

liten hund corgi ligger på en brygga

Behandling av diskbråck hos hund

För att ställa diagnos och lokalisera diskbråcket gör veterinären ofta en undersökning med datortomografi eller magnetröntgen. Därefter planeras behandling. Hundar med lindriga symtom på diskbråck behandlas med en kombination av vila och medicin medan svåra diskbråck alltid behandlas med operation och efterföljande behandling.

 

Rehabilitering av hund med diskbråck

Prognosen för tillfrisknande är god, men det kan ta lång tid och rehabiliteringen efter en operation är väldigt viktig. Under en period kan hunden ha svårt att gå, svårt att kissa själv eller vara inkontinent. Hunden kan också ha svårt att vända sig själv när den ligger och du måste som hundägare vara väldigt uppmärksam och hjälpa hunden i vardagen. Sjukgymnastik är också nödvändigt. Man ska absolut inte massera en hud med akut diskbråck men vid återhämtning kan massage vara bra. Läs mer om rehabilitering av hund.

Ersätts behandling av diskbråck av hundförsäkringen?

Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnader för undersökning, vård och behandling av diskbråck om din hund varit oavbrutet försäkrad sedan före fyra månaders ålder. Skulle din hund inte vara försäkrad före fyra månaders ålder får hunden inte ha visat symtom på diskbråck under det första hela försäkringsåret. Drabbas hunden efter det av diskbråck ersätter försäkringen igen. Har du tecknat en livförsäkring gäller samma regler som för veterinärvårdsförsäkringen. Läs mer i våra fullständiga villkor under ”särskilda bestämmelser och övriga degenerativa rygg-, knä- och ledsjukdomar”.

Vad ingår i en hundförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring och räkna ut ett pris direkt.

Läs mer
Ylva Trygger Veterinär