9 fördelar med att ha hund

1. Med en hund behöver du aldrig vara ensam. Hunden följer gladeligen med vart du än går och hittar gärna på olika aktiviteter. Det finns ju en anledning till att hunden kallas ”människans bästa vän”.

2. Hunden hjälper dig att hålla dig i form! Hunden behöver rastas minst var sjätte timme, men vill gärna ha mer motion än så. Deras glädje i att röra sig och vara ute smittar av sig och det är lätt att hålla ett lite högre tempo på promenaderna än om man går själv. Hunden är ju dessutom ett utmärkt sällskap i löpspåret eller på en cykeltur.

3. Hundar gör dig mindre stressad. Att leka och kela med hundar är bokstavligt talat som ett lyckopiller. När vi klappar hunden utsöndras hormonet oxytocin, som minskar stress, oro och aggression. Det är samma hormon som utsöndras när man blir förälskad.

4. Förutom att hundar bjuder på stora mängder kärlek är de bra för hjärtat rent medicinskt. Att mysa i soffan med sin hund eller bara klappa den mjukt sänker pulsen och sänker blodtrycket.

5. Hunden kan hjälpa oss att möta nya människor och hitta nya vänner. På promenader eller på hundkurs träffar man andra hundägare och blir naturligt del av en gemenskap. Hunden är dessutom en ”icebreaker” i mötet med nya människor.

Vilken hundras passar dig?

Gör vårt test för att välja hundras.

Gör testet

6. Det finns alltid någon som lyssnar och tröstar. Hundar känner snabbt av humör och känslostämning hos sin ägare.

7. Hundar är roliga! De bjuder på så mycket glädje, bus och roliga situationer att man ofta har nära till ett leende eller skratt.

8. Hunden bidrar till en trivsam arbetsmiljö. Det är långt ifrån alla som har möjlighet att ta med sig hunden till jobbet, men man har sett att hundens närvaro kan ha flera positiva effekter på arbetsplatsen. Det finns forskning som visar att både hundägaren och andra kollegor upplevde mindre stress och kände sig mer tillfreds på jobbet när det var en hund på plats.

9. Hunden ger livet en mening. Hunden väcker känslor av omsorg hos de flesta människor. Det ger en mening att ha ansvar och ta hand om ett djur.

svart labrador tillsammans med sin familj ute

Vad är det bästa med att ha hund? Hundägare svarar:

”Fysisk och psykisk friskvård i ett lurvigt paket.” Maria, lycklig ägare till en Lurcher.

”Att ha bästa sällskapet när man vill slappa i soffan.” Eva, matte till en Jack russell terrier.

”Ett par ludna öron som alltid lyssnar, ett par trofasta ögon som alltid ser och en varm päls där man kan stryka bort dagens bekymmer...” Petra, matte till Skotsk hjorthund.

”Det bästa med att ha hund är att de kan vara så himla glada, för minsta lilla grej, och deras glädje smittar av sig.” Gabriella, med bästa sällskapet en Bichon havanais.

”Det bästa är den glädje som hunden utstrålar och som ger mig energi i vardagen. Det är också den ömsesidiga kärlek som värmer även kalla blöta dagar.” Patric, glad husse till en Chihuahua.

”Den villkorslösa kärlek som man får varje dag. Det är magiskt! Sen är det alla timmar ute i skog och mark tillsammans. Timmar som ägnas åt reflektion som ger ett stort mervärde.” Ann, Australian Shepherd

”Sällskap. Trygghet. Kärlek. Lojalitet. Bästa stödet när barnen är i en ålder när de inte är lika glad över att föräldrar finns. ” Nina, lycklig matte till en blandras.

”Man träffar supertrevliga människor och man har alltid en kompis. Man blir en positivare människa.” Henrik, glad husse till en Vorsteh.

”Det är ju så mycket som är bra med hund så det är ju svårt att veta var man skall börja. Men summa summarum så är det nog: - min hund får mig att leva i nuet!” Lars, lycklig Lagottoägare.

 

Vill du lära dig mer om hundar?

Skaffa hund - test

Hundraser

Fakta om hundar

Fakta om hundar

Vill du lära dig mer om hundar? Här hittar du nyttig och rolig fakta.

Läs mer
Linnéa Kjellén