Bostonterrierns bakgrund

Bostonterrier har ett ursprung i England där man korsade engelsk bulldogg och en engelsk vit terrier för att få fram hundar som passade till hundhetsning. I slutet av 1800-talet importerades hundar av rasen till USA och utvecklingen av Bostonterrier fortsatte. Rasen erkändes av amerikanska kennelklubben 1893 och idag är Bostonterriern nationalrasen i USA.

Hundhetsning är inte tillåtet i varken Sverige eller USA. Hundrasen har istället utvecklats till en sällskaplig och lättskött hund.

Bostonterrier är en trubbnos

Bostonterrier är en så kallad brakefycal hundras, det vill säga en trubbnosig hundras. Det här kallar man de hundraser som har en kortare skalle än normalt. Andra trubbnosiga hundraser är till exempel mops och engelsk bulldogg. Den korta skallen gör att de har kort nos och stora, nästan utstående ögon, medan öronen är små och upprättstående. I vissa länder kuperar man öronen men det är inte tillåtet i Sverige.

Bostonterrier är i övrigt ett litet kraftpaket med kompakt byggd kropp. Benen ska vara i proportion till kroppens längd så att den ser kvadratisk ut. Hundrasen har kort svans som är rak eller skruvad. Hundrasen har tre färger:

  • Brindle – också kallad tigrerad, som är en randig eller marmorerad päls i två eller tre färgtoner
  • Seal – som man kan uppfatta som svart, men det finns en röd skiftning
  • Svart

På alla tre färger har de sedan vita partier, som till exempel vitt band över nosen, vitt på bröstet och en bläs, det vill säga ett vitt band mellan ögonen.

hund bostonterrier står i vattenbrynet

Bostonterrierns temperament

Bostonterriern är en aktiv och tuff kompis, som passar lika bra i soffan som i skogen och på tävlingsarenan i olika hundsporter. Har man en frisk bostonterrier med väl fungerande andning kan man hitta på många roliga aktiviteter tillsammans.

Hundrasen är vänlig och livfull och har ett utmärkt temperament för en sällskapshund. De är intelligenta hundar och kan vara lite egensinniga.

Hälsa hos en Bostonterrier

Den tillplattade nosen och de stora ögonen ger ett speciellt uttryck som tilltalar många människor. Som hundägare måste man dock förstå vad det innebär att ha en trubbnosig hund och vilka hälsorisker det kan medföra.

Hos bostonterrier är andningsproblem vanligt eftersom de har små näsborrar, för långt gomsegel och ihopträngd luftstrupe. De kan också få svårt att reglera sin kroppstemperatur. Andra problem som kan medfölja en hund med för kort skalle är hudveck, ögonproblem och tandproblem. Det kan i sin tur leda till kroniska magproblem. I rasen förekommer också patella luxation.

Dags att köpa hund?

Vi har samlat goda råd och bra tips inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén