Berner sennens historia

Den här hundrasen har ett gammalt ursprung som gårdshund. Hundarna användes både för att vakta, driva boskap och dra slädar eller vagnar. Man använde till exempel berner sennen för att dra mjölkkannor från gården till mejeriet. De kommer från ett område i alperna runt Bern i Schweiz.  Idag finns det flera olika sennenhundar:

  • Appenzeller sennenhund
  • Entlebucher sennenhund
  • Grosser schweizer sennenhund
  • Berner sennenhund

Fakta om Berner sennen:

  • Vikt: 40-50 kg
  • Mankhöjd: 60-70 cm
  • Livslängd: 7-10 år
  • Ursprung: Schweiz
  • Användningsområde: familjehund som älskar att arbeta

valp berner sennen ligger i gräset

Storlek och utseende hos berner sennen

Berner sennen är en väldigt stor hund som är muskulös och med kraftig benstomme. Hanhundar kan bli upp emot 70 cm i mankhöjd och väga över 50 kg. Tikar är oftast lite mindre. Trots sin storlek så är det en rörlig hund med bra uthållighet. Berner sennen utvecklas långsamt och har inte vuxit klart förrän de är 12-18 månader gamla. Med sin berner sennenvalp måste man vara försiktig med ansträngning och inte motionera dem för hårt innan leder och skelett utvecklats klart.

Berner sennen har lång vågig päls som kräver en del pälsvård. Man får kamma eller borsta sin berner sennen minst en gång i veckan. De fäller också en hel del päls så väljer man att köpa en berner sennen får man stå ut med både en hel del päls och en hel del dräggel. Det är inte en hundras för den som har allergi. Berner sennen är svart med roströda och vita tecken. Det finns inga korthåriga berner sennenhundar men övriga sennenhundar är korthåriga.

 

Temperament och uppfostran hos en berner sennen

Berner sennen är en trevlig familjehund som tycker om att arbeta. Den är självsäker, uppmärksam och orädd samt vänlig mot främlingar. Även om den har vaktande egenskaper ska den aldrig vara aggressiv. Den är tillgiven familjen och vill gärna utföra arbetsuppgifter så att den får hjälpa till, till exempel bära saker eller dra barnen i pulka.

Eftersom hundrasen tycker om att arbeta är det en fördel att träna med hunden i till exempel lydnad. Det finns också särskilda drag- och arbetsprov som Svenska Sennenhundklubben har utformat utifrån rasens ursprungliga användningsområde.

Berner sennen är en väldigt stor hund som behöver mycket utrymme och som behöver en tydlig uppfostran redan från att den är valp.

vacker höstbild på en berner sennen

Hälsa och sjukdomar hos berner sennen

Berner sennenhund är en hundras med många hälsoproblem. Som hos många andra stora hundraser förekommer höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED). Dessutom finns andra ärftliga sjukdomar hos rasen - njursjukdomen renal dysplasi och ärftliga tumörsjukdomar där den vanligaste är malign histiocytos.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat goda råd och bra tips inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert