Börja med ett veterinärbesök

Om katten plötsligt börjar kissa inne på ”fel” ställen så bör du rådgöra med veterinär för att kontrollera att katten är frisk. En vanlig orsak till att katten gör sina behov utanför lådan är urinvägsbesvär. Sjukdomar i urinvägarna hos katt är vanligt. Andra medicinska orsaker kan vara livmoderinflammation, förstoppning, diarré, tilltäppta analkörtlar eller mask. När veterinären uteslutit medicinsk bakgrund till problemen kan du fundera över vilka andra orsaker som ligga bakom beteendet.

Katten är osäker, stressad eller orolig

Om du vet att katten är frisk och den fortfarande kissar på otillåtna ställen, så är det vanligt att den känner sig stressad av någon anledning. Det kan vara miljön den lever i, rutiner i vardagen eller socialt. Fundera över om något ändrats i kattens miljö som kan ha utlöst det förändrade beteendet.

Vanliga orsaker till att katten kissar utanför lådan

  • Katten har bytt ägare och hem, vilket gör att den känner sig osäker och rädd
  • Katten är ensam långa stunder och är understimulerad
  • En ny familjemedlem har flyttat in, en baby eller ett nytt husdjur
  • Någon i familjen, människa eller annat husdjur, har lämnat hemmet, kanske flyttat hemifrån eller gått bort.
  • Katten blir stressad av att den inte lämnas ifred. Till exempel av ett barn eller störande moment.
  • Katten blir orolig av utifrån kommande främmande kattdofter eller ljud
  • Lådan står på ”fel” ställe för katten, är för liten, har lock eller är för öppen och oskyddad eller är kanske inte tillräckligt ren. Vissa katter kan reagera på att den är för ren. Katten kan också reagera på byte av kattsand. Om det finns flera katter i hemmet kan det behövas fler kattlådor.
  • Katten kan reagera på nya dofter, till exempel om du tapetserat om eller köpt en ny möbel som luktar annorlunda. Även vissa starka rengöringsmedel gör att katten vill markera med sin egen doft.

vaken katt ligger på en soffa

Få katten att sluta kissa inne

Genom att hitta bakomliggande orsak till kattens beteende så har du en bra möjlighet att lösa problemet. Du kan testa att åtgärda vad du tror är fel och se om beteendet försvinner.

Om katten reagerar på en ny familjemedlem får du försöka ge katten lite extra omvårdnad och pyssla om den. En understimulerad katt kan må bättre av en kattkompis, men det stämmer inte alltid. Vissa katter trivs bra själva men vill ha mer av ditt sällskap. Aktivera katten mer.

Det är svårt att bestraffa det felaktiga beteendet men om du lyckas ta katten på bar gärning kan du avbryta och lyfta katten till lådan. Ge beröm när katten kissar i kattlådan. Fokusera på det du vill att katten ska göra och belöna med positiv förstärkning.

Det finns produkter som innehåller så kallade feromoner som gör katten mer harmonisk. Feromoner är luktämnen som utsöndras i små mängder och påverkar kattens beteende. Feromonerna kan hjälpa en stressad katt att känna sig lugnare.

Det kan ta tid att ändra ett beteende hos katten, så ha tålamod. Alla katter är olika, vissa kommer att ändra beteende direkt medan andra behöver mer tid.

Kattens hälsa

Här hittar du mer information om vanliga sjukdomar och andra ämnen relaterat till kattens hälsa.

Läs mer
Linnéa Kjellén