Ser katten ut att må bra så kan du låta katten vara kvar ute medan du söker efter kattens ägare. Du kan eventuellt ställa ut lite vatten åt den. Om katten däremot är sjuk eller skadad, eller det är nåt som ”inte stämmer” så tar du in den och hjälper katten och kanske kontaktar veterinär. Det kan också vara lämpligt att ta in katten om den befinner sig i en miljö som är akut farlig för den. Tar du in katten så håll den avskild från dina egna husdjur i början för att minska risken för eventuell smittspridning. Kan du inte själv ta in katten så kan du höra med grannar eller med ett katthem i närheten.

Är det en kattunge så är det bra om du kan ta in den, men kontrollera alltid om det finns andra kattungar eller en kattmamma i närheten. Skilj dem aldrig åt.

 

1. Katten har ett halsband

Om katten har ett halsband kan du ha tur att det finns kontaktuppgifter till ägaren på halsbandet. Kolla till exempel på insidan av halsbandet och kontakta därefter ägaren.

 

2. Kontrollera om katten är id-märkt med tatuering

Se efter i kattens öra om den är id-märkt med en tatuering, det kan vara en kombination av siffror och bokstäver. Om katten har en tatuering kan du söka efter numret på SKK’s eller Sveraks hemsidor och om uppgifter om ägaren finns tillgängligt så kan du själv kontakta dem direkt. I vissa fall syns ägaren men inga kontaktuppgifter – då kan du ringa till registret och få hjälp.

 

3. Katten har ingen tatuering

Om katten inte har någon tatuering så kanske katten är märkt med ett microchip. För att kunna få reda på ett chipnummer så måste man komma i kontakt med någon som har en chipavläsare, till exempel polis eller veterinär. När du har fått reda på chipnumret så kan du söka i registret på detta. Tar du kontakt med polisen så kan de söka direkt. Därefter kontaktar du eller polisen ägaren.

 

4. Vi hittar inte katten i registret

Inte alla kattägare registrerar sin katt. Det är numera lag på att id-märka sin katt och det kommer bli krav på att registrera katten hos Jordbruksverket. Det kan tyvärr vara så att även om katten är märkt så får man ingen träff i registret. Det kan också vara så att katten är nyligen registrerad och uppgifterna inte syns än. Förutom i DjurID så kan man kolla i Sveraks id-register eller Europetnet.

Hittar du inte själv några uppgifter om ägaren så bör du vända dig till polisen och höra efter om ägaren har anmält katten som försvunnen och samtidigt själv anmäla katten som upphittad.

 

5. Efterlys kattens ägare

Om inga uppgifter går att hitta i de olika register som finns så kan du annonsera efter ägaren i sociala medier och genom att sätta upp lappar i närområdet. På Facebook finns idag flera olika grupper som du kan ta hjälp av. I vissa områden finns det lokala grupper som en ”anslagstavla” eller så finns det grupper som finns till just för att hjälpa bortsprungna katter att hitta hem.

Om katten fortfarande rör sig ute så kan du testa att sätta ett halsband på katten med en hylsa du kan lägga ett meddelande i. Skriv ett kort meddelande i till ägaren och be dem att kontakta dig om katten kommer tillrätta.

Många katter saknar såväl halsband som id-märkning även om de har ett hem och är älskade. Om det dyker upp en sådan katt i din omgivning så kan du inte anta att den är bortsprungen. Var observant på om katten börjar se mager, sliten eller smutsig ut, då kan de vara läge att göra en insats för att efterlysa ägaren.

Tänk på att katten kan ha ändrat utseende om den har varit vilse en tid. Den kan ha magrat och blivit smutsig eller solblekt och tovig. Även beteendet kan ha förändrats om den har varit ensam länge. Tillsammans med den som saknar en katt så kan man förhoppningsvis avgöra om det är rätt katt eller inte.

 

Vi får inte tag på kattens ägare...

Om man efter en tids ansträngningar fortfarande inte har fått kontakt med en ägare till katten så får man ta ställning till om man kan behålla den själv eller om man behöver hjälp. Idag finns det flera katthem och katthjälpsorganisationer som kan hjälpa till att hitta ny ägare till katten. Kontakta ett katthem eller en förening i ditt område och be om hjälp. Polisen har en skyldighet att ta emot katten så det är också ett alternativ.

Linnéa Kjellén