Katten äter inte – vad gör jag?

Det finns flera sjukdomar som kan påverka kattens aptit, till exempel problem med mag- och tarmkanalen eller sjukdom i nervsystemet. Matvägran kan också bero på att något fastnat i mag-tarmkanalen, parasiter eller problem med inre organ. Andra orsaker till att katten inte vill äta kan vara problem med tänder eller munhåla.

Katter som svälter kan ganska snabbt få en påverkan på levern. De drabbas av så kallad fettlever. Kroppen försöka nyttja energin i sina fettreserver men på grund av brist i ämnesomsättningen lagras fettet in i levercellerna istället. När levercellerna slutar fungera som de ska kan tillståndet bli livshotande.

Om katten inte äter alls trots att man testat med lite olika kattfoder och kattens favoriträtt så bör man ta kontakt med veterinär. Ta en första kontakt med 2288 Djurens vårdguide så kan de ge rådgivning om vad man som kattägare kan göra själv och hjälpa till att avgöra när det är dags att uppsöka en veterinärklinik.

Gammal katt som inte äter

Det är vanligt att gamla katter får sämre aptit. När katten blir gammal försämras smak- och luktsinnet så de är inte lika intresserade av maten som serveras. Det kan vara bra att byta från torrfoder till våtfoder på burk. Det våta fodret både luktar och smakar mer. Genom att äta våtfoder får katten också i sig mer vätska.
Äldre katter som inte äter och magrar kan lida av njursvikt. Det finns särskilt foder som är anpassat för dessa katter. Ta hjälp av veterinär för att hitta det som är bäst för din katt.

katt som blir serverad våtfoder

Katten äter inte torrfoder

Katter är finsmakare och att de inte äter maten som serveras någon gång ibland behöver inte tyda på sjukdom eller att de inte mår bra. De kanske helt enkelt har tröttnat på fodret som serveras. Torrfoder luktar och smakar mindre än våtfoder så man kan behöva byta foder för att katten ska vara intresserad att äta det.

De flesta katter uppskattar variation i maten. När man hittar en variant som katten tycker om är det sällan lönt att köpa på sig ett stort lager utan snarare testa sig fram och hitta flera varianter som katten vill ha.

Katter är också mästare på att ”dressera” sina hussar och mattar till att ge dem mat som är godare än den som redan ligger i matskålen. En katt som blir bortskämd med godbitar av olika slag kan vägra äta den vanliga kattmaten och bara vänta på att godiset serveras.

Övervikt hos katt

Här hittar du råd om hur man avgör om katten är för tjock och hur man kan hjälpa katten att gå ner i vikt.

Läs mer
Linnéa Kjellén