Hitta det hunden tycker är roligt

Som hundägare har du ett ansvar. Hunden behöver motion och omvårdnad men också aktivering på andra sätt. De flesta hundar älskar att få en arbetsuppgift eller en hoppby. Det ska vara någonting som hunden passar för och som man själv tycker är roligt.

Man kan välja att aktivera hunden med olika hundsporter som till exempel agility eller nosework men man kan också nyttja de dagliga promenaderna till aktivering på olika sätt. Man kan hitta på enkla övningar som inte bara ger hunden stimulans utan som också bygger upp relationen och kommunikationen med din hund. 

Läs mer:

 

Stimulerande övningar för hunden

Allt det som gör att hunden får använda nosen är intressant. Hunden vill gärna börja promenaden med att nosa av omgivningen och uppdatera sig i vad som har hänt i kvarteret. Läs mer om hunden ska få nosa eller inte nosa.
Många hundar får mycket stimulans genom att använda nosen och du kan göra enklare övningar genom att lägga ett spår. Ännu enklare är att placera ut en godis i naturen längs med promenaden som hunden får leta upp. Läs mer om berikning för hunden.

Andra övningar som kan göra promenaden lite roligare är olika typer av lydnad; sitt, ligg, kryp. Men det kan också vara små konster och trick. Ta med dig något lämpligt att belöna hunden med på promenaden och stanna upp och träna lite. Det behöver inte vara så krångligt. Det enkla är oftast det bästa. Allt bygger på att det är skoj och inte att man måste. Läs mer om Dogparkour där man använder sig av hinder man hittar naturligt på promenaden.

Testa Dogparkour

Hitta naturliga hinder på promenaden och gör roliga övningar med hunden.

Läs mer

Var kreativ med din hund

Det finns många fler exempel på hur du kan aktivera din hund. Det kan vara en leksak som hunden ska apportera eller leta fram genom ”kurragömma”. Du kan också hitta leksaker som ger lite mer utmaning, t ex där hunden ska plocka på olikfärgade ringar på en pinne. 

En variant av att apportera är att hunden inte bara springer och hämtar sin leksak och ger den tillbaka till dig, utan kanske ska placera den i en låda eller på en speciell plats.

Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vad ni kan hitta på tillsammans. Testa dig fram och se vad som stimulerar dig och din hund. Läs mer om att leka med hunden och hur du blir hundens bästa leksak.

Aktivera hunden

Här har vi samlat massor med tips till att aktivera hunden.

Läs mer
Gunnar Lindgren