16/4 kl 18.00 till 19/4 sker underhåll på webben. Du kan då inte räkna på försäkring, anmäla skada eller logga in på Mina Sidor. Läs mer.

  1. Hem
  2. Blogg
  3. Aktivering
  4. Gör hundpromenaden roligare

Ett ansvar som hundägare

Som hundägare har du ett ansvar. Hunden behöver förutom omvårdnad också ett bra hundliv. Då behöver hunden en form av hobby, en meningsfull arbetsuppgift. Det ska vara någonting som hunden passar för och som man själv tycker är roligt.

Har man en sällskapshund är det ännu viktigare att tänka i de här banorna än om man ska exempelvis tävla. Det är stor skillnad på hundar som bara går sina promenader och andra hundar där ägarna är mer socialt involverade i vad hunden gör.

Det är här som olika övningar gör stor skillnad. Hunden får en stor stimulans av en utmaning och av att lösa en uppgift. Samtidigt bygger du upp kommunikationen med din hund och du kan lättare säga ifrån när den inte gör som du vill.

Stimulerande övningar för hunden

Allt det som gör att hunden får använda nosen är intressant. Många hundar får mycket stimulans den vägen. Du kan göra enklare övningar genom att lägga ett spår. Ännu enklare är att placera ut en godis i naturen längs med promenaden som hunden får leta upp. Läs mer om berikning för hunden.

Andra övningar som kan göra promenaden lite roligare är olika typer av lydnad; sitt, ligg, kryp. Men det kan också vara små konster och trick. Ta med dig något lämpligt att belöna hunden med på promenaden och stanna upp och träna lite. Det behöver inte vara så krångligt. Det enkla är oftast det bästa. Allt bygger på att det är skoj och inte att man måste.

 

Var kreativ med din hund

Det finns många fler exempel på hur du kan aktivera din hund. Det kan vara en leksak som hunden ska apportera eller leta fram genom ”kurragömma”. Du kan också hitta leksaker som ger lite mer utmaning, t ex där hunden ska plocka på olikfärgade ringar på en pinne. ”Ta den gula”. ”Ta den blå”. Snart är stapeln fylld.

En variant av att apportera är att hunden inte bara springer och hämtar sin leksak och ger den tillbaka till dig, utan kanske ska placera den i en låda eller på en speciell plats.

Det är näsan bara fantasin som sätter gränser för vad ni kan hitta på tillsammans. Testa dig fram och se vad som stimulerar dig och din hund. Läs mer om att leka med hunden.

Gunnar Lindgren