Härma hunden

Härma gärna de sätt som hundarna använder när de leker. Hunden blir lite konfunderad till att börja med när du kryper på alla fyra på golvet. Din hund kanske tvekar lite första gången, sedan blir det fantastiskt roligt att brottas med husse eller matte. Får du problem med att få din hund att sätta igång så kan en leksak eller en trasa vara ett medel för att få fart på leken. När din hund blir mer van med att leka med dig, ta bort leksakerna och använd bara dig själv som den som hunden leker med.

Utveckla kommunikation med hunden

I leken tränar du och hunden på att kommunicera med varandra. Det är med kroppsspråk, fysisk kontakt, belöningar och tillrättavisningar. Du kan i leken öva på att visa vem som bestämmer, vilket du kan ha nytta av om det senare blir allvar.

Du kan med leken lära hunden vissa ljud eller rörelser som den förknippar med något roligt. Du kan sedan använda de ljuden eller rörelserna som belöning när du tränar lydnad. Du gör dig själv till hundens bästa och roligaste leksak.

Du kanske tänker att ska min hund verkligen få ”bita” på mig? Det är klart att den ska få det! Alla normalt fungerande hundar vet gränsen mellan lek och allvar. När en hund leker använder den en bråkdel av den kraft som den skulle göra om den verkligen ville bita på allvar.

ung man leker med sin hund på gräsmatta

Du blir belöningen

Det som är bäst med att leka med hunden på det här sättet är att det är du som är belöningen och inte godis, mat eller andra saker. Allt är enkelt och du har alltid belöningen med dig - du själv. Du får snabbt en helt annan relation och kommunikation med din hund. Helt plötsligt är det lika kul att vara med dig som att vara med en annan hund. När hunden tycker det är kul att leka med dig får du sedan lättare att förmedla om något är bra eller dåligt. Hunden lär sig lyssna, se och känna på ett helt annat sätt det du vill få fram till den.

Det går bra att leka med alla hundar - stora som små. Det gäller bara att ta det lite mer försiktigt med de minsta. Börja helst redan när hunden är valp, men det är aldrig för sent att sätta i gång!

Många hundar är understimulerade en stor del av dagen. En kamp med matte eller husse några gånger om dagen ger hunden en stor tillfredställelse. Det är något som hunden kan se fram emot.

liten söt valp leker med en kong

Bra leksaker till hund

För att komma igång med leken kan man som sagt behöva en leksak. Vad som är en bra leksak måste hunden få bestämma. Det finns ett stort utbud av leksaker anpassade till hund, men det skulle också kunna vara så att hunden föredrar något annat föremål som en pinne, en vanlig bomullstrasa eller en tom pet-flaska. Testa dig fram och se vad hunden tycker om! Här är en lista på vanliga populära leksaker till hund:

  • bollar i olika storlekar och material
  • boll på snöre
  • fårskinn eller annat skinn som är fäst på ett snöre
  • kong, eller kong på snöre
  • mjukisdjur med eller utan pip
  • tross som man kan kampa med

Läs mer om att leka med hunden och om hundleksaker till valp.

Hundleksaker till valpar

Vilken är bästa leksaken till valpen?

Läs mer
Gunnar Lindgren