Värme och mat till kattungarna

Det viktigaste de första dygnen är att kattungarna får värme och mat. De får värme genom att vara nära sin mamma och som uppfödare ska man se till att lådan de bor i har en bra temperatur. Man kan till exempel se till att lådan står på ett material som isolerar mot ett kallt golv. Man kan också ta hjälp av olika värmekällor som en värmedyna eller värmelampa. Var noga med att värmedynan inte är i direktkontakt med katthonan eller ungarna! Läs mer om att bli kattuppfödare och hur du förbereder en miljö som kattungarna trivs i.

Det kan dröja upp till ett dygn innan kattungarna börjar dia, men ofta kommer kattungarna målmedvetet leta sig fram till katthonans spenar efter bara en kort stund i livet. De ser ingenting men söker med huvudet genom pälsen för att hitta en spene. Sedan följer några dagar då kattungarna bara äter, sover och växer. En kattunge ökar ca 10 g i vikt per dygn den första tiden.

Kattungarna är blinda och döva

Den första tiden är kattungarna blinda och döva och helt beroende av kattmamman. Katthonan agerar oftast instinktivt och tar hand om sina ungar och ser till att de inte utsätts för några faror. Det är viktigt att ge katthonan och ungarna lugn och ro så att katthonan inte blir stressad. Om hon känner sig störd kan hon vilja flytta ungarna och har svårt att komma till ro.

Det är normalt att katthonan lämnar ungarna korta stunder. Hon kan lämna dem för att äta och gå på lådan. Hon bör dock inte vara borta från sina ungar mer än korta stunder. Det viktigaste för dig som uppfödare är att se till att kattungarna har värme trots att kattmamman lämnar dem. Om du har en katthona som är van att gå ut ska du undvika att släppa ut henne de första veckorna.

nyfödda kattungar sover tillsammans

Kattuppfödarens uppgift

Din uppgift som kattuppfödare är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för katthonan och kattungarna. Det är bra att ha en familjemedlem eller vän som stöd då du kan behöva avlastning och någon att bolla frågor och funderingar med. Hitta gärna en mentor som är erfaren uppfödare.

Din uppgift som uppfödare under kattungarnas första dygn är följande:

  • Hjälp katthonan att få lugn och ro. Bjud inte in vänner och bekanta de första två veckorna och håll henne avskild från andra katter.
  • Se till att katthonan och kattungarna har det varmt och skönt.
  • Katthonan brukar hålla sig själv och ungarna rena de första dagarna, men hjälp henne att hålla rent och snyggt i kattungelådan.
  • Undvik att lyfta och flytta på kattungarna mer än när du ska väga dem och göra rent. Däremot är det helt ok att smeka dem försiktigt.
  • Håll uppsyn över kattmamman och ungarna och var beredd att kontakta veterinär om något inte står rätt till.

 

Sjukdomar hos kattungar

En frisk nyfödd kattunge äter och sover och gör inte så mycket väsen av sig. Kattungarna är sårbara de första dagarna och kan drabbas av både virus, bakterier och parasiter. Om man misstänker att en kattunge mår dåligt kan man som uppfödare försöka hjälpa till på olika sätt för att rädda kattungen samt kontakta veterinär. I vissa lägen kommer man tyvärr att förlora en kattunge trots att man har gjort allt rätt. Kattungen kan till exempel dö på grund av en medfödd defekt, en infektion eller nedsatt immunförsvar.

Kullförsäkring till katt

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vår kullförsäkring med dolda fel-försäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert