Valpens utveckling

Under valpens första veckor i livet är de som små svampar som suger i sig nya intryck och lär sig om livet. Små valpar är ofta nyfikna på nya saker och man kan nyttja nyfikenheten och ge dem många olika intryck för att ge valpen bra erfarenheter inför framtiden. Det kan till exempel vara att smaka på olika saker, gå eller klättra på olika underlag, lyssna på olika ljud, se olika typer av människor och fordon och träffa snälla vuxna hundar.

Vid ca 16 veckors ålder börjar en utvecklingsperiod som pågår till 6-7 månaders ålder. Under den här perioden börjar valpen utveckla sin personlighet och nu får man dra ner på nya intryck och istället lägga fokus på lek och att bygga relation. All träning med valpen måste bygga på positiv förstärkning, vilket enkelt beskrivet innebär att man belönar valpen när det blir rätt. Valpar blir också bra på det som de gör ofta, därför kan man behöva hjälpa valpen att göra rätt. Blir det fel får man hjälpa valpen så den kan göra rätt igen. Man måste givetvis sätta gränser för sådant beteende som inte är acceptabelt, men valpen lär sig allra bäst genom att få belöning när det blir rätt. Belöning kan man ge i form av godis, kel eller lek, beroende på vad valpen tycker om. Läs mer om belöning till hunden.

 

Träna inkallning med valpen

En av de viktigaste saker man bör lära sin hund är att den kommer när man ropar. Första steget är att lära hunden sitt namn. Här är ett exempel på en bra övning där målet är att hunden ska älska att lyssna på sitt namn. Oavsett vad hunden har framför nosen ska hunden alltid vända sig och titta på dig när den hör sitt namn.

  • Starta med hunden i koppel.
  • Släng ut en godisbit på marken och säg varsågod så hunden får springa och ta den.
  • Hunden springer ut och tar den.
  • Samma sekund hunden tar sin godisbit säger du hundens namn.
  • När hunden vänder upp mot dig så börja backa och har en godis redo i vänster hand vid vänster sida av kroppen.
  • Hunden kommer in och äter godis vid din sida.
  • Kasta ut en ny godisbit och repetera till hunden älskar leken!

För att hunden ska lära sig vad den faktiskt heter så är det viktigt att du endast säger hundens namn en gång! Säger du namnet flera gånger innan den kommer mot dig så tror snart hunden att den heter ”FIDO-FIDO-FIDO-FIDO”!

valp schäfer leker i en tunnel vid träning av valpen

Träna valpens självbehärskning

En annan nyttig sak att träna med sin valp är självbehärskning. När vi lär hunden att behärska sina impulser kan vi lättare ta med dem till olika miljöer, vi får en bättre träning och inlärning samt att vi hjälper hunden att lättare slappna av. En rätt inlärd självbehärskning hjälper hunden att hålla sig lugn och inte bli stressad.

Ett sätt att träna självbehärskning är omvänt lockande – här är en övning:

Eftersom övningen går ut på att valpen ska lära sig självbehärskning så är det valpens beteende som styr din hand som är full med godis. Är valpen passiv och stilla öppnas handen så hunden ser allt godis och om valpen är aktiv och rör sig så stängs handen. Du själv är hela tiden tyst och stilla. Du ger valpen signaler bara genom att öppna respektive stänga handen. Hunden får aldrig ta en godis själv ur din hand, inte ens när den har gjort rätt. Du ger ALLTID godis till hunden från din andra hand.

  • Ha flera goda godisbitar i handen.
  • Stäng handen och visa den stängda handen för hunden precis framför nosen.
  • Låt hunden prova sig fram vad som lönar sig.
  • Var tyst och stilla med handen. Så länge hunden har aktiva beteenden på handen så förblir handen stängd.
  • Så fort hunden släpper fysisk kontakt med handen så öppnas handen.
  • Kan hunden låta godiset vara en millisekund i den öppna handen, så tar du en av godisarna från högen med din andra hand och ger till hunden (den hand som du hittills inte använt).
  • Om hunden slänger sig över handen så fort du öppnat den så stänger du bara handen snabbt igen innan hunden hinner sno åt sig en godis.
  • Upprepa detta till hunden kan låta handen vara när den är öppen med massa godis.
  • Målet är att hunden ska kunna vara stilla och titta på den öppna godishanden i flera sekunder utan att varken sno dom eller röra på sig.
  • Ha hela tiden handen nära hundens nos när ni jobbar.

Tips! Har du svårt att hålla handen stilla - lägg baksidan av handen på ditt knä så handen inte åker runt när hunden buffar på den. 

 

En hundtränares bästa tips när du tränar din valp

Här är några bra saker att tänka på när du tränar med valpen:

  • Börja träna i en miljö utan störningar. Det kan vara hemma i ett lugnt rum eller på en ostörd plats på tomten. Ju mer störningar desto svårare är det för valpen att lyckas göra rätt.
  • Träna korta stunder varje dag. Det kan räcka med 5-10 repetitioner eller bara 1-2 minuter per gång.
  • Gör övningarna svårare i små, små steg. Vi vill att valpen ska lyckas så om det verkar som man har gått för fort fram så backar man tillbaka till steg ett igen tills valpen lyckas.
  • Ha roligt med valpen! Peppa, belöna och ge massor med kärlek!

Om du vill veta mer om hur man på bästa sätt tränar och uppfostrar sin valp så kan det vara ett bra alternativ att man går en valpkurs.

Text och bild i samarbete med hundtränare Emma Hammar: Hundreda 

Vill du gå valpkurs?

Läs mer om när man bör gå valpkurs och vad kursen innehåller.

Läs mer
Emma Hammar Hundtränare