Newfoundlandshundens historia
Newfoundlandshunden historia börjar för väldigt länge sedan, så tidigt som 1100-talet. Det sägs att hundrasen härstammar från en korsning av infödda hundar på Newfoundland i Kanada och en stor svart björnhund som kom dit med vikingar. Hundarna användes i fiskarnas arbete genom att dra tunga fiskeredskap och dra timmerlass. Hundarna fungerade också som livräddare till fiskare som hamnat i nöd.
Man tror att hundrasen sett ut mer eller mindre som den gör idag sedan 1600-talet. Newfoundlandshunden har fortfarande sitt speciella arbetssätt att rädda människor i vatten.
Hundras med simhud mellan tårna
Newfoundlandshunden är en stor och kraftig hundras med en mankhöjd på 65-70 cm. Trots sin storlek är den smidig, framför allt i vatten och de älskar vatten! Hundarna är anpassade för arbete i vatten och de har en vattenavstötande päls och simhud mellan tårna. Det finns ett par andra hundraser med simhud mellan tårna; landseer och leonberger.
Den tjocka pälsen med två lager är bra att ha när hunden ska simma eller rädda en människa i vatten, men den kräver en hel del pälsvård. Pälsen måste borstas regelbundet och när hunden blir blöt kan man behöva hjälpa till att få pälsen torr med handdukar och fön. Pälsen kan ha färgen svart, brun eller vit och svart.
En härlig och stor familjehund
Newfoundlandshund har ett milt och vänligt temperament och passar ofta bra i familjer med barn. Hundrasen är tålmodig och står ut med barnens lek, bus och kel. Det är samtidigt en väldigt stor och kraftfull hund så den tar en hel del plats och det krävs en del att hantera en stor hund. En fullvuxen newfoundlandshund kan väga över 70 kg så det gäller att börja med koppelträning och lydnadsträning i tid. Många gånger förstår inte hunden hur stor den är vilket kan leda till både skratt och frustration – om hunden reser sig under matbordet finns det en risk att bordet följer med när hunden går iväg.
Eftersom newfoundlandshunden älskar vatten och har karakteristiska instinkter att rädda människor som hamnat i nöd i vatten är det passande att träna livräddning med hunden. Den får väldigt bra stimulans och känner att den får göra sitt jobb. I Sverige används inte hundrasen vid riktig livräddning men det finns test och tävlingar man kan vara med i.
Newfoundlandshundens hälsa
Det finns få rasspecifika sjukdomar, men som hos många stora hundraser förekommer höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED). Det är viktigt att undvika övervikt eftersom hunden i sig redan väger mycket och man vill undvika extra påfrestning på lederna.
Pälsvården är också väldigt viktig. Man får borsta pälsen så man hjälper hunden att bli av med överbliven päls när den fäller. Man ska också hjälpa till att hålla pälsen torr så hunden inte får fukteksem eller andra bekymmer.