Irländska varghundens bakgrund

Irländsk varghund är en vinthund med anor tillbaka till romartiden. Den här typen av stora vinthundar omnämns i berättelser från keltisk tid när kelterna tog med sig hundar till romarna och man jagade varg och hjort med dem.

När vargen utrotades på Irland och i England minskade hundrasen i popularitet och höll på att försvinna. Till slut fanns det bara ett fåtal individer kvar och man fick korsa dem med bland annat skotsk hjorthund och borzoi för att återskapa rasen. I slutet av 1800-talet bildades en rasklubb och 1920 erkändes irländsk varghund som hundras av den irländska kennelklubben. De första exemplaren kom till Sverige redan 1931.

Fakta om Irländsk varghund:

  • Ursprung: Irland
  • Mankhöjd: 75-90 cm
  • Vikt: 40-55 kg
  • Livslängd: 6 till 10 år
  • Egenskaper: vänlig, lugn, tillgiven, har jaktinstinkt

Storlek och utseende hos en irländsk varghund

Irländsk varghund är den största av alla hundraser. Tikar har en mankhöjd på minst 71 cm och hanar har i genomsnitt en mankhöjd över 80 cm. Irländsk varghund har en vikt på upp till 55 kg.

Trots att det är en väldigt stor hund är den atletisk och graciös. Den vanligaste färgen på en irländsk varghund är grå eller stålgrå men hundrasen finns också i färger som tigrerad, röd, svart, vit, sandfärgad eller vetefärgad.

närbild på en irländsk varghund

Egenskaper och temperament hos irländsk varghund

Ursprungligen användes irländsk varghund vid hetsjakt på varg och hjort. Detta innebär att hundarna jagar bytesdjur i flock och den här typen av jakt är inte tillåten i Sverige. Idag är det ingen som jagar med irländsk varghund i Sverige utan hundrasen har istället utvecklats mer till att vara en sällskapshund som dock fortfarande kan ha kvar en hel del jaktinstinkt.

För att bevara hundrasens typiska jaktbeteende kan man träna och tävla i lure coursing eller kapplöpning. Lure coursing är jakt på konstgjort byte, ofta en trasa eller plastremsor som dras över ett öppet fält.

Hundrasen kan vara respektingivande eftersom den är så stor och ser tuff ut, men det är en vänlig hundras som är lugn och tillgiven. Den är ofta positiv och trevlig mot både människor och andra djur.

 

Hälsa och sjukdomar hos irländsk varghund

Eftersom irländsk är så storvuxen kan den drabbas av olika hälsoproblem relaterat till storleken. Hundrasen har också en relativt kortare livslängd än många andra hundraser.

Det finns tre allvarliga sjukdomar hos irländsk varghund; dilaterad kardiomyopati (DCM) som är en hjärtsjukdom, osteosarkom som är en aggressiv form av skelettcancer och lunginflammation. Det pågår forskning på framför allt DCM där man hoppas få förståelse för ärftlighet hos sjukdomen.

Vill du köpa valp?

Oavsett vilken hundras du väljer finns det en hel del att tänka på inför valpköpet. Här hittar du flera goda råd.

Läs mer
Linnéa Kjellén