Engelska bulldoggens bakgrund och utveckling

Engelska bulldoggen härstammar från bulldoggsliknande hundar som finns dokumenterade redan på 1200-talet. Hundarna användes till tjurhetsning, därav namnet, samt hundslagsmål. När de brutala aktiviteterna avtog minskade också förekomsten av bulldoggar. Det var sedan i mitten på 1800-talet som aveln tog fart på nytt och då utvecklades engelsk bulldogg till en lugn och vänlig sällskapshund. Det är också i slutet på 1800-talet som engelsk bulldoggs utseende förändras och den moderna bulldoggen skiljer sig rätt mycket från de hundar som användes till tjurhetsning.

 

Engelska bulldoggens personlighet – en riktig kompis

Engelsk bulldogg är en perfekt sällskapshund om man bortser från dess hälsoproblem. Det är en hundras som är tillgiven, lojal och pålitlig. Precis som alla hundar behöver den motion och stimulans för att må bra men den föredrar lugna aktiviteter och är inte passande för hundsporter.

Engelska bulldoggen är ofta väldigt tålmodig och passar bra i barnfamiljer. Hundrasen står ut med barnens upptåg och tycker om att vara med överallt där familjen är. Engelsk bulldogg är modig och har en hel del vaktinstinkt.

närbild engelsk bulldogg utomhus

Hur stor är en engelsk bulldogg?

Engelsk bulldogg är en mellanstor hund som blir runt 40 cm i mankhöjd. De är kraftigt byggda med en bred och kompakt kropp. Karakteristiskt för rasen är det stora huvudet med kort skalle, trubbig nos och massor med hudveck.

Engelsk bulldogg har släthårig päls som är lätt att hålla ren. Man kan se hundrasen i många olika färger, ofta enfärgad eller enfärgad med svart mask eller vita partier. Det är vanligt med färgerna brindle, fawn eller röd i olika nyanser.

Sjukdomar och hälsa hos en engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en trubbnosig hundras vilket innebär att de har en kortare skalle än normalt. Det leder i sin tur till många olika hälsoproblem.

  • Andningssvårigheter är vanligt eftersom de har små näsborrar, för långt gomsegel och ihopträngd luftstrupe.
  • På grund av dålig andning kan de få svårt att reglera sin kroppstemperatur och drabbas av värmeslag.
  • De har många hudveck som kräver regelbunden omvårdnad så inte svamp eller bakterier bildas i veckan.
  • Det är vanligt att valpar inte kan födas fram normalt. Valparna har för stort huvud i relation till tikens bäcken så kejsarsnitt är vanligt.

Dessutom förekommer i rasen höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi, diskbråck, hjärtsjukdomar, allergier och många ögonsjukdomar.

Rasklubben och seriösa uppfödare försöker komma till rätta med de mer allvarliga problemen genom bland annat tydliga avelsrekommendationer.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd till dig inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén