Ställande jakthundar

När man jagar älg använder man sig ofta av ställande jakthundar. Hundarna arbetar lösa i terrängen och letar upp viltet. När de hittar en älg är de lugna och försiktiga för att inte skrämma älgen. Sen använder de ett skall för att tala om för föraren var älgen står. Skallet gör också att älgen koncentrerar sig på hunden och står alldeles stilla.

Det finns flera jakthundraser som är typiska älghundar:

Jämthund

Jämthunden är en svensk hundras som är den femte mest vanliga hundrasen i Sverige. Det är en hundras av spetstyp och den här typen av hundar har använts till jakt i hundratals år. Jämthunden är en stor hund som är stark och tålig. De har också en päls som är anpassad för att klara det kyliga vädret under höst och vinter. Det är en modig hundras med stark jaktinstinkt. Jämthunden är en typisk ställande jakthund som arbetar självständigt för att leta upp älgen och ställer den med ståndskall. Läs mer om jämthund.

jämthund springer i snön

Norsk älghund

Norsk älghund finns både grå och svart. Den grå varianten kallas ofta för gråhund. Norsk älghund och jämthund räknades länge som samma ras men i mitten på 1900-talet särade man på dem och tog fram separat rasbeskrivning. De är väldigt lika, både i utseende och arbetssätt. Vissa menar att den norska älghunden är mer envis och svår att bryta när man har släppt den för jakt. De ska också vara väldigt bra på eftersök. Andra menar att det är större skillnader mellan individer än mellan raserna i sig.

grå hund, norsk älghund grå ute i skogen

Svensk vit älghund

Som namnet avslöjar är det här en svensk hundras. Den vita älghunden är väldigt lik både jämthund och norsk älghund men är vit till färgen och räknas sedan slutet på 90-talet som en egen hundras. Svensk vit älghund är en utpräglad jakthund som passar till all jakt på vilt som låter sig ställas. Utöver älg kan man använda den vid jakt på björn, lo och grävling.

svensk vit älghund ute i skogen

Jaktprov för älghund

Jaktprov är ett arbetsprov där man testar hundens förmåga att utföra de uppgifter som krävs under en jakt. Det finns särskilda jaktprov som är utformade för älghundar. Under provet bedöms till exempel hundens förmåga att systematiskt söka upp en älg och om den kan ställa älgen med ett lugnt ståndskall. Man bedömer också hundens mentalitet och hur den beter sig i kommunikation med föraren.

Inför jakt och jaktprov måste man träna älghunden så att den vet vilket arbete den ska utföra. Även om hunden har medfödda instinkter så måste man lära hunden att samarbeta och bland det viktigaste man kan lära hunden är att bryta jakten om man kallar in den. Ett sätt att träna sin hund är att låta den träffa älgar i hägn. Det finns ett par speciella träningsanläggningar där hunden får möjlighet att komma nära älgar utan att man riskerar att hunden springer bort eller att hunden är för hård mot älgarna.

Älghundar lämpar sig sällan som enbart sällskapshundar men det finns samtidigt mycket man kan lära hunden för att fungera i en familj. Allt från att göra hunden rumsren till att gå i koppel.

 

Att hitta rätt älghund

När man har bestämt sig för att man vill köpa en älghund får man anstränga sig en hel del för att hitta rätt valp. För att hitta rätt älghund får man göra efterforskningar och prata med aktiva jägare och uppfödare. Ett sätt att utvärdera en älghund är att titta på resultat från jaktproven och där kan man hitta lämpliga föräldradjur till nästa kull valpar.

De uppfödare som föder upp älghundar är också noga med vem som får köpa deras valpar. Som köpare får man räkna med att tydligt beskriva hur man har tänkt arbeta med hunden och om sina målsättningar. Det kan bli lång väntetid innan man får köpa en älghund.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén