Birmakatten Simba

Katten Simba är en birmahane på 2 år. Simba bor tillsammans med sin matte i en lägenhet i stan. Simbas matte arbetar ofta hemifrån så de tillbringar mycket härlig tid tillsammans. Simba är ofta pigg och pratsam och älskar att ligga längst upp i sitt klätterträd eller leka med bollar som har en liten bjällra i. Matte kan ibland bli lite irriterad på ljudet med hon tycker att det är så härligt när han busar.

Många besök på kattlådan

En dag märker matte att Simba går på lådan oftare än vanligt. De har en kattlåda med lucka så det hörs tydligt när han går dit. Simbas matte börjar notera varje tillfälle han går på lådan och kontrollerar också om det kommer någon urin. Det kommer snart väldigt lite kiss och när hon ser lite blod i urinen blir hon orolig. Hon tycker också att Simba verkar tröttare än vanligt.

Rådgivning av Djurens vårdguide

Simbas matte kontaktar snabbt 2288 Djurens vårdguide för att få rådgivning. Hon förstår att något är fel men vill gärna ha lite hjälp att avgöra hur bråttom det är och vilken veterinärklinik som kan vara lämplig att ta kontakt med. Som med många andra katter blir Simba stressad av att åka till nya platser så det känns bra att åka till en klinik där man kan få hjälp direkt.
Djursjukvårdaren hos 2288 uppmanar henne att ta sig till en veterinärklinik med akutmottagning eftersom det verkar vara så att Simba behöver hjälp snabbt.

Ultraljud och behandling

Simbas matte hör av sig till djursjukhuset när hon är på väg och väl på plats behöver de inte vänta alltför länge innan de får träffa veterinär. Utifrån den information som veterinären fått misstänker de problem i urinvägarna så det görs en undersökning med ultraljud. Veterinären undersöker lever, gallblåsa, gallvägar, njurar och urinblåsa.

I urinblåsan upptäcker man 2-3 urinstenar som är 3-4 mm stora. Väggen i urinblåsan är lindrigt förtjockad. Man kan inte ta något urinprov för det finns för lite urin kvar i blåsan. Simba får behandling i form av smärtstillande samt en medicin som kanske kan lösa upp urinstenarna. Om han inte svarar positivt på medicinen så kan det bli aktuellt med en operation. Simba får åka hem igen och man håller tummarna för att medicinen fungerar.

Operation för att ta bort urinstenarna

Simbas matte tycker de första dagarna att det blir lite bättre. Simba verkar piggare igen och kissar inte lika ofta. Men det blir inte så bra som hon har hoppats på. Efter en dryg vecka är hon i kontakt med veterinärkliniken på nytt och ganska snart tas ett beslut om att man måste operera bort urinstenarna. Under operationen gör man ett snitt i urinblåsan och plockar upp tre urinstenar. Veterinären spolar också ren urinblåsan. Snitten sys ihop och efter operationen syns inga fler stenar på röntgen.

katten Simba sitter i mattes knä

Direktreglering hos försäkringsbolaget

Simbas matte har en kattförsäkring hos Moderna Djurförsäkringar och kunde enkelt anmäla de två veterinärbesöken. Rådgivningen hos Djurens vårdguide ingår i försäkringen utan kostnad. Det första besöket hos veterinären kunde hon enkelt anmäla till försäkringsbolaget genom att logga in på Mina sidor. Det andra besöket hos veterinären med operation kunde hon anmäla direkt på veterinärkliniken. Hon betalade själv självrisk och så fakturerade veterinären resten direkt till försäkringsbolaget. Enligt rekommendation från veterinären kommer Simba få ett speciellt foder för att minska risken för nya urinstenar. Det fodret ersätts inte av kattförsäkringen.

Sammanfattning – så kan nyttjande av kattförsäkringen gå till:

  • Ändrat beteende: Katten visar tecken på problem med urinvägarna genom att kissa ofta och det kommer blod i urinen.
  • Rådgivning hos 2288 Djurens vårdguide: Vid rådgivning på telefon får kattägaren råd att kontakta en veterinär fysiskt för att undersöka katten och planera behandling.
  • Undersökning hos veterinären: Veterinär undersöker katten med ultraljud. Man undersöker lever, gallblåsa, gallvägar, njurar och urinblåsa. Urinstenar upptäcks i urinblåsan.
  • Behandling: Katten får smärtstillande och medicinsk behandling för att lösa upp urinstenarna. När medicinen inte hjälper som planerat görs en operation där urinstenar avlägsnas och urinblåsan spolas ren.
  • Direktreglering/Skicka in kvitton: Efter operationen direktregleras ärendet genom att kattägaren betalar självrisk på kliniken och resten faktureras direkt till Moderna Djurförsäkringar. Kvittot för det första veterinärbesöket skickar kattägaren in genom att logga in på Mina sidor.

Sammanfattning av kostnader:

Veterinärbesök 1 med ultraljud: 4850 kr
Veterinärbesök 2 med nytt ultraljud och urinprov: 2967 kr
Operation inklusive narkos och röntgen: 14083 kr

Total kostnad: 21 900 kr

Fast självrisk: 2200 kr
Rörlig självrisk 15%: 3285 kr (beräknas på kvarstående belopp när fasta självrisken räknats av)

Ersättning från försäkringsbolaget: 16 415 kr

I räkneexemplet ovan redovisas inte detaljer i kostnader hos veterinären. Det finns ibland kostnader som inte ersätts av försäkringen, till exempel kostnad för direktreglering. I de fullständiga villkoren hittar du mer information om vad kattförsäkringen ersätter eller inte.

Det här är ett fiktivt ärende baserat på många liknande ärenden vi har hanterat på Moderna djurförsäkringar.

Vad kostar en kattförsäkring?

Läs mer om veterinärvårdsförsäkring hos katt och räkna fram ditt pris direkt.

Läs mer
01 okt 2021
Linnéa Kjellén