1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Djurhälsa
  4. Skadecase: Livmoderinflammation hund

Tollaren Bessie

Bessie är en tollartik som är 7 år. Bessie bor med sin husse på landet. Husse är pensionerad så de har mycket tid tillsammans och älskar att vara ute i skogen. De brukar också öva apportering eftersom Bessie älskar att apportera. Bessie är en hund som är full av energi, i väldigt fin form och hon har en glupsk aptit.

Dålig aptit och flytningar

En morgon vill Bessie inte ha sin frukost. Husse reagerar direkt eftersom Bessie alltid slukar maten som serveras. De tar en promenad och han märker att hon är låg på energi och inte lika ivrig att gå i skogen. När de kommer in ser han blod och slem på en matta.

Bessie är inte första tiken som familjen har, och husse har hört talas om livmoderinflammation som är vanligt hos tikar. Han har inte sett det själv tidigare men misstänker direkt att det är livmoderinflammation. Husse kontaktar sin lokala veterinär som han har bra kontakt med och berättar om symptomen. Han får också berätta för veterinären när Bessie löpte senast. Det var en dryg månad sedan. Hon verkade skendräktig några dagar efter löpet men sedan har han inte märkt något annat förrän idag.

Veterinären som husse har kontakt med har bara en liten mottagning och rekommenderar honom att ta kontakt med ett djursjukhus eftersom det mest troligt kommer att behövas en operation.

 

Skyndar till djursjukhuset

Husse får kontakt med närmsta djursjukhus och skyndar sig in så att Bessie kan få hjälp. Livmoderinflammation kan bli väldigt allvarligt och han är bekymrad över hur det ska gå. Hunden verkar dock fortfarande må helt okej. Hon har ingen aptit men har druckit vatten och hoppar in i bilen lika glatt som vanligt.

 

Ultraljud och operation

Bessie får komma direkt in till veterinären som undersöker buken med ultraljud och kan konstatera att livmodern är fylld med vätska. Det är en typisk livmoderinflammation. Husse informeras om att operation kommer att genomföras och vad det innebär. Vid den här typen av operation tar man bort livmodern på tiken vilket innebär att hon blir kastrerad.

Bessie förbereds för operation och husse åker hem och väntar på nya besked från veterinärkliniken. Vid den här typen av operation kan det alltid uppstå komplikationer som blödningar, infektioner eller problem med narkosen. Husse meddelas efter operationen att allt har gått bra men att de vill att Bessie är kvar över natten så att de kan hålla koll på eventuella komplikationer.

Hemgångsråd & direktreglering

Operationen har gått bra och Bessie får åka hem dagen därpå. Innan husse lämnar veterinärkliniken gör han en direktreglering med Moderna Djurförsäkringar där han har sin hundförsäkring. Han betalar självrisken direkt till kliniken som sedan fakturerar resten till försäkringsbolaget.

Bessie har ett operationssår på buken och husse får information från veterinären om hur han ska ta hand om såret. Det blir korta promenader ett par veckor framåt och han måste se till att hon inte slickar på såret. Han köper med en tratt och en trikåbody som kan hjälpa till att skydda såret. Det här kan han inte få ersättning för i sin försäkring.

Läker såret som det ska?

Efter ett par dagar hemma är Bessies aptit tillbaka till det normala och hon kissar och bajsar normalt. Däremot blir husse lite osäker på om såret läker som det ska. Han tycker att det vätskar sig och är lite missfärgat. Husse tar kontakt med FirstVet där han får prata med en veterinär i ett videomöte. Veterinären hos FirstVet tycker att såret ser ut att läka normalt. Såret på Bessies buk är sytt med stygn som ska tas bort efter 10-12 dagar. De gör ett nytt besök på djursjukhuset och där får han också höra att såret ser ut att läka fint. Bessie kommer bli bra!

tollaren bessie och husse

Sammanfattning – så kan nyttjandet av hundförsäkringen gå till:

  • Ändrat beteende: Hunden har dålig aptit, är låg på energi och har blodiga flytningar.
  • Undersökning hos veterinären: Veterinär undersöker hundens buk med ultraljud och konstaterar livmoderinflammation.
  • Behandling: Hunden opereras och livmodern tas bort. Buken sys med stygn som ska sitta 10-12 dagar. Inga komplikationer uppstår.
  • Direktreglering: Innan hunden åker hem direktregleras ärendet genom att hundägaren betalar självrisk på kliniken och resten faktureras direkt till Moderna Djurförsäkringar. Hundägaren står själv för kostnaden för krage och trikåbody. Rådgivning med veterinär hos FirstVet ingår kostnadsfritt i hundförsäkringen.

Sammanfattning av kostnader

Operation livmodersinflammation inklusive narkos och direktregleringsavgift: 36 803 kr

Fast självrisk: 1400 kr
Rörlig självrisk 25%: (beräknas på kvarstående belopp när fasta självrisken räknats av)

Ersättning från försäkringsbolaget: 26 552 kr

I räkneexemplet ovan redovisas inte detaljer i kostnader hos veterinären. Det finns ibland kostnader som inte ersätts av försäkringen, till exempel kostnad för direktreglering. I de fullständiga villkoren hittar du mer information om vad hundförsäkringen ersätter eller inte.

Det här är ett fiktivt ärende baserat på många liknande ärenden vi har hanterat på Moderna djurförsäkringar.

Vad kostar en hundförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring till hund och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
01 okt 2021
Linnéa Kjellén