Hur smittar kattpest?

Kattens parvovirus sprids genom kontakt med infekterade katter, främst via urin och avföring. Katten kan också bli smittad genom att vistas i miljöer där parvovirus finns. Viruset kan överleva i upp till ett år i miljön och smitta många katter. Innekatter som inte kommer i kontakt med andra katter smittas genom att någon i hemmet får med smitta på till exempel skorna.

En infekterad katt kan sprida smitta utan att själv visa några symptom. De kan sprida smitta i upp till flera månader.

Människor eller hundar kan inte smittas av kattens parvovirus.

Symptom på kattpest

Hur sjuk en katt blir av parvovirus varierar mycket. Vissa katter visar inga symptom alls, andra blir trötta och får lite feber men återhämtar sig efter några dagar.

De katter som insjuknar kan bli väldigt sjuka. Symptom visar sig ca fyra till fem dagar efter att de har smittats och i allvarliga fall dör katten redan några timmar efter att första symptomen visat sig. Smittan är som mest allvarlig för unga katter.

Katten får hög feber och smärtor i buken. Den blir slö, kräks och får diarré vilket snabbt leder till uttorkning. När dräktiga katter infekteras kan de få missfall, även om honan inte visat tecken på sjukdom. Kattungar som blir infekterade då de föds kan ha olika typer av hjärnskador.

Vaccinera katten

Vaccin mot kattpest är effektiva. En katt som är korrekt vaccinerad blir väldigt sällan sjuka och de sprider heller inte någon smitta i sin avföring. Hör av dig till en veterinär om du vill vaccinera katten.

Feber hos katt

Hur tar man tempen på katten och vid vilken kroppstemperatur har katten feber? Här hittar du svaren.

Läs mer
Linnéa Kjellén