När kan man ställa ut sin hund?

Om man är intresserad av att delta på en hundutställning så kan det vara en fördel att börja träna tidigt. Man kan anmäla hunden till olika klasser, och många gånger finns det även klasser för valpar. Om man tar med valpen på några mindre utställningar så får den med sig bra rutiner tills den blir äldre.

Det finns både officiella och inofficiella utställningar. Resultatet från en inofficiell tävling sparas inte i hundens stambok så de är utmärkta tillfällen för att träna hunden inför officiella utställningar. På en officiell utställning finns en domare och en sekreterare från Svenska kennelklubben på plats och resultatet registreras i SKKs stora databas. Meriterna är underlag för svenska championat och titlar. På en officiell utställning vill man att hunden får en så korrekt bedömning som möjligt.

Hur går en hundutställning till?

Den plats där hundarna visas kallas för ring. I ringen finns en ringsekreterare som ropar in hundarna en klass i taget. Det gäller att hålla koll på vilken klass man tillhör samt vara uppmärksam på vad sekreteraren ropar så man inte missar sin tur.

När klassen ropas in kommer alla tävlande in samtidigt och ställer sig i nummerordning. Hundarna ska sedan visas i trav ett eller ett par varv runt ringen. Nästa steg är en enskild bedömning. Domaren studerar hundens utseende och fysik. Man får ofta springa ett varv till i ringen eller i en triangel.

ungersk viszla bedöms av en domare på hundutställning

Träna inför utställning

Det är som sagt väldigt bra att träna på att vara på utställning från det att hunden är liten. Utöver det så kan man träna på ett par olika moment som är viktiga.

  • Trava vid vänster sida: Hunden ska kunna trava i ett lätt och ledigt tempo. Hunden ska alltid röra sig på förarens vänstra sida. Det här kan man träna massor på!

  • Stå-träning: Det är vanligt att man lär hunden att sitta för att få en godis. Ska man ställa ut hunden vill man att hunden även ska kunna stå fint och stå still. Dessa moment kan man öva på uppe på ett bord eller på golvet. När hunden har lärt sig att stå still kan man utveckla övningen genom att man ska kunna rätta till hur hunden står genom att flytta på tassarna.

  • Hantering: Någon annan än husse eller matte ska kunna ta i hunden och klämma försiktigt över hela kroppen. Träna med en granne eller någon som hunden inte träffar så ofta. Man måste också kunna titta på hundens tänder utan motstånd från hunden.

  • Gå fint i koppel: I ringen använder man med fördel ett utställningskoppel som är så tunt som möjligt. Man måste träna hunden att gå i ett sådant koppel så de inte känner obehag. Man kan börja träna och åka på sin första utställning i ett koppel som man vet att hunden tycker om.

  • Ringträning: Många klubbar eller företag som tränar hundar har så kallad ringträning där man kan få hjälp att träna på alla de moment som är viktiga under en utställning. Här kan man samla på sig massor med tips från andra som har erfarenhet av att ställa ut hundar.


Göra i ordning hunden för utställning

Grundregeln är att hunden skall vara ”hel och ren”, det vill säga badad och kloklippt. Sedan varierar förberedelserna mycket utifrån vilken hundras man har. I kennelklubbens beskrivning av hundrasen framgår hur hundrasen ska se ut samt vad som kommer bedömas som korrekt. Det är bra att prata med uppfödaren som ofta har erfarenhet och många bra tips. Det är också lärorikt att besöka en utställning där man själv inte deltar.

Läs mer om pälsvård för hund och om att klippa klorna på hunden.

Det är viktigt att hunden är vaccinerad och att man har koll på alla viktiga papper. När man väl har anmält sig får man nummerlappar och ett PM med förhållningsregler på tävlingsplatsen och annan viktig information.

pomeranian förbereds för hundutställning

Hundutställning – lilla checklistan

  • Som förare behöver man också vara hel och ren. Antingen klär man sig så att man matchar sin hund, eller så klär man sig i neutrala färger så att man bara blir en bakgrund till hunden. Har man en ljus hund kan man klä sig i mörka färger och tvärtom. Viktigt att ha fickor som man kan ha godis i. Snygga men bekväma skor som känns okej att springa i.

  • Nummerlappen ska fästas i en speciell nummerlappshållare. Det brukar nästan alltid gå att köpa på utställningsplatsen.

  • Ta med en bur till hunden så att den har en lugn och trevlig plats att vara på under dagen.

  • Ta med matskål och mat samt vattenskål och vatten. Se också till att fylla på fickan med hundens favoritgodis.

  • Ta med mat och dricka till dig själv, samt något bekvämt att sitta på.

  • Kom ihåg att rasta hunden ordentligt innan ni ska in i ringen.

  • Lycka till!

Nyfiken på hunduppfödning?

Läs mer i våra artiklar om att föda upp hundar.

Läs mer
Linnéa Kjellén