Hur många dl mat ska en katt ha?

Några av de aspekter man ska ta hänsyn till när man beräknar mängden mat till sin katt är:

  • Ålder, en kattunge behöver mer energi så länge den växer.
  • Om katten är kastrerad, en kastrerad katt behöver i genomsnitt 20% mindre energimängd än en icke kastrerad katt.
  • Aktivitetsnivå, är det en katt som rör på sig mycket och busar och leker, eller helst ligger på soffan?
  • Utekatt, jagar den egen föda eller äter den mest det som serveras inne?
  • Idealvikt, är katten redan överviktig behöver den givetvis mindre mat eller ett foder med lägre energiinnehåll.

Man kan använda informationen från fodertillverkaren som en riktlinje och göra justeringar uppåt eller nedåt för att hitta en lämplig mängd mat för sin katt. Om man väger katten regelbundet ser man om den håller vikten eller inte. Behöver man hjälp så kan de flesta veterinärer hjälpa till med en foderrådgivning. Man vill undvika övervikt hos katten eftersom det kan leda till olika hälsoproblem.

 

Torrfoder, våtfoder eller färskfoder

Katter får sin näring från fett och proteiner. De har ett väldigt litet behov av kolhydrater. De flesta kattfoder på marknaden innehåller de näringsämnen som katter behöver oavsett om det är torrfoder, våtfoder eller färskfoder. Kattfoder innehåller också det livsviktiga ämnet taurin. Om man komponerar ihop egen mat till katten är det framför allt taurin man ska vara noga att få med.

Torrfoder innehåller mer energi i förhållande till volym än våtfoder. Fördelen med våtfoder är att katten får i sig mer vätska och man minskar risken för uttorkning. Man kan också blanda torrfoder med våtfoder eller ge katten färskfoder. Katter uppskattar variation. De kan tröttna på ett foder och då kan man få byta smak eller märke. Läs mer om att välja kattfoder.

grå katt äter mat ur två skålar

Hur många gånger ska en katt ha mat per dag?

En katt som är äldre än 6 månader klarar sig ofta med två mål per dag, frukost och middag. Exakt hur matvanorna ser ut kan variera mycket. Vissa katter kan ha torrfoder stående framme under dagen och äter lite då och då utan att bli tjocka, andra katter behöver strikta mattider. Om man serverar våtfoder eller färskfoder kan man inte låta det stå framme så länge. Det bildas bakterier i maten som kan vara skadliga.

Katter mår inte bra av att svälta, så man ska se till att katten får i sig mat varje dygn. Om katten matvägrar kan de ganska snabbt få allvarliga inre skador. De blir också snabbt uttorkade. Har man en katt som inte vill äta så ska kan man kontakta Djurens vårdguide för att få rådgivning.

Läs mer:

Kattens näringsbehov

Ofarliga växter för katter

Varför kräks katten?

Är katten tjock?

Läs mer om övervikt hos katter och hur man kan hjälpa katten gå ner i vikt.

Läs mer
Linnéa Kjellén