Hur mycket mat ska min hund ha?

Några av de aspekter man ska ta hänsyn till när man beräknar mängden mat till sin hund är:

  • Ålder, en valp behöver mer näring än en äldre hund.
  • Typ av hund, små hundar har generellt en högre ämnesomsättning än stora hundraser.
  • Om hunden är kastrerad eller inte.
  • Aktivitetsnivå, hur mycket motion, lek och träning får din hund.
  • Idealvikt, är hunden överviktig behöver den givetvis mindre mat eller ett foder med lägre energiinnehåll.

Man kan utgå från de riktlinjer som finns på förpackningen eller fodertillverkarens hemsida och sedan göra justeringar uppåt eller nedåt för att hitta en lämplig mängd mat till sin hund. Det är bra att väga hunden regelbundet så ser man om den håller vikten eller inte. Det är viktigt att undvika övervikt hos hunden eftersom det kan leda till olika hälsoproblem.
Man ska också vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd och energinivå. Om det verkar som att hunden behöver mer energi så kan man antingen öka mängden mat eller byta till ett foder med högre energiinnehåll. Behöver man hjälp så kan de flesta veterinärer hjälpa till med en foderrådgivning.

 

Torrfoder, våtfoder eller färskfoder

Torrfoder finns i väldigt många olika varianter. Hur många deciliter eller gram hunden ska äta varierar mellan olika torrfoder så utgå från det som står på förpackningen. Man kan välja att blöta upp torrfodret så att hunden får i sig mer vätska. Uppblött mat kan också ge en ökad mättnadskänsla eftersom det blir mer volym.

Våtfoder innehåller generellt mindre energi i förhållande till volym än torrfoder. När hunden äter våtfoder får den automatiskt i sig mer vätska. Hundar med låg aptit kan uppskatta våtfoder eftersom det ofta luktar och smakar mer än torrfoder.

Om man serverar färskfoder till sin hund brukar man rekommendera 2% av kroppsvikten av råfoder till en vuxen hund.

Läs mer om att välja hundfoder.

cocker spaniel äter hundfoder ur fina skålar

Hur ofta behöver hunden äta?

En vuxen hund bör få mat en till två gånger per dag. Valpar behöver äta fler måltider under dagen men efter ett par månader kan man gå över till att servera två mål per dag. Det är inte att rekommendera att ha mat framme hela tiden. En glupsk hund kommer att äta mer än den behöver och hos en hund med dålig aptit är det svårt att ha kontroll på att den får i sig den mat som den behöver. Om man serverar våtfoder eller färskfoder kan man inte låta det stå framme. Det bildas bakterier i maten som kan vara skadliga.

 

Läs även:

Vad får hundar inte äta?

Giftiga livsmedel för din hund

Hundens näringsbehov

Varför kräks valpen?

Är hunden tjock?

Läs mer om övervikt hos hund och hur man kan hjälpa hunden gå ner i vikt.

Läs mer
Linnéa Kjellén