Är katter flockdjur?

Katter är inte flockdjur som hundar, utan i naturligt tillstånd lever de helst ensamma och är väldigt beroende av att ha sitt eget revir. Vissa katter kan därför bli väldigt stressade om det kommer en ny katt in i familjen. Katter som växer upp tillsammans med en eller flera katter är vana vid att ha sällskap, men en katt som är van att vara ensam i sitt revir uppskattar inte alltid sällskapet av en annan katt. Det finns vuxna katter som kan ha mysigt och roligt med en kompis, men ofta delar de upp hemmet i två revir. I värsta fall kan det bli så att man har katter som slåss eller som börjar kissa och bajsa utanför kattlådan för att markera sitt revir.

 

Kan man skaffa kattunge när man redan har en katt?

Har man redan en vuxen katt och vill ha en till är det bäst att skaffa en kattunge. Den vuxna katten ser inte den unga katten som en konkurrent och det finns en bättre chans att de lär sig att leva tillsammans utan att slåss. Ofta funkar det dessutom bättre med en kattunge av motsatt kön. Om man inte planerar att hålla på med kattavel ska man kastrera katterna och då försvinner oftast fler av de problem som handlar om konkurrens.

Det är bra att välja en kattras eller typ av katt som har samma aktivitetsnivå som den katten man redan har. Då är sannolikheten större att de uppskattar samma lekar och bus. Har man en uttråkad innekatt är det dock sällan man löser det problemet genom att skaffa en till katt. Det kan snarare bli så att man snabbt har två uttråkade innekatter istället.

två katter nosar på varandra

Har du plats för en katt till?

Det går inte att tvinga eller träna katter till att gilla varandra. Det kan vara så att katterna kommer överens direkt och blir bästisar, men det finns också katter som aldrig kommer acceptera varandra. Det enda man kan göra är att prova och vara beredd på att hitta lösningar så att katterna kan leva sida vid sida även om de inte är sams. Det är till exempel viktigt att ge båda katterna möjlighet att ha ett utrymme där de kan få vara ifred. De måste också ges möjlighet att slippa konkurrens om mat och få tillgång till en säker sovplats. En förutsättning för att lyckas med detta är att ha flera rum där man kan stänga dörren eller sätta upp något som avgränsar utrymmet. Läs mer om att kattsäkra hemmet.

 

Att introducera en ny kattunge för katt

När man introducerar en ny katt till familjen ska man ta det lugnt och försiktigt. Oavsett om det är en kattunge eller en vuxen katt som ska flytta in så behöver man vänja katterna vid varandra successivt. Man kan låta den nya katten flytta in i ett rum där den andra katten inte är så ofta. Genom att flytta leksaker och bäddar mellan rummen låter man katterna bekanta sig med varandras dofter innan de träffas på riktigt. Man kan också klappa varje katt utan att tvätta händerna mellan så man blandar dofterna.

Första mötet kan man låta katterna se varandra genom till exempel en nätdörr innan de träffas nos mot nos. Det går också att ta hjälp av en nätbur eller hage. Välj en tidpunkt när det är lugnt i hemmet och låt mötet ta tid. Det kan ta flera dagar eller till och med några veckor innan katterna är lugna i varandras närhet och man kan testa att ta nästa steg. Man vill absolut undvika jakt eller slagsmål.

 

När kan man låta katterna mötas nos mot nos?

När det verkar som att katterna är lugna trots att de ser varandra kan man testa att låta dem mötas nos mot nos. Välj ett utrymme där de kan gömma sig bakom möbler eller hoppa upp på något. Det kan underlätta att distrahera katterna med mat och ge dem små godbitar för att uppmuntra det beteende man vill se hos katterna. Man får vara uppmärksam på katternas beteende och vara snabb att agera om de visar tecken på aggressivitet. Om till exempel den äldre katten fräser mot kattungen måste man vara beredd att sära på katterna igen och backa tillbaka i introduktionen några dagar till.

 

Vad gör man om katten attackerar kattungen?

En vuxen katt skadar inte en kattunge. Katten kan smälla till kattungen med tassen eller fräsa åt den, men det är deras sätt att kommunicera och inte så farligt som det kan uppfattas av oss människor. Om man är orolig ska man undvika att den vuxna katten och kattungen är ensamma tillsammans helt utan uppsyn. Man får också se till att det finns utrymme till båda katterna genom att ha flera sovplatser, kanske ett extra klösträd och flera ställen för mat så den vuxna katten inte känner sig utkonkurrerad. Ge båda katterna lika mycket uppmärksamhet. Och ha tålamod – det kan ta några veckor innan den lilla nykomlingen är accepterad av den vuxna katten.

Läs mer om att adoptera en katt från ett katthem.

Vad kostar en kattförsäkring?

Försäkra alla katter i familjen. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring till katt och räkna ut ditt pris.

Läs mer
Linnéa Kjellén