1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Blogg
  4. Köpa hund
  5. Ansvarsförsäkring hjälper dig som hundägare

Vem är ansvarig om hunden gör något?

Har en hund orsakat en skada så har hundägaren (eller den som har hand om hunden) strikt ansvar. Det innebär att man är skadeståndsskyldig oavsett hur olyckan gick till. Det spelar ingen roll om din hund bet en annan hund, bet ihjäl en katt eller bet ett barn, du som ägare är fortfarande ansvarig. Om det är flera hundar i en situation kan det givetvis bli en diskussion om vem som gjort vad men generellt är det ägaren till den hund som orsakar skada, till exempel biter en annan hund, som blir skadeståndsskyldig.

När det händer olyckor med hundar i trafiken blir situationen något speciell. Som bilist har man också ett slags strikt ansvar. Om en hund springer okontrollerat ut på en väg så att en olycka inträffar brukar skadeståndet ofta jämkas. 

 

Hundägare bör ha en ansvarsförsäkring

Är du hundägare är det extra viktigt att du har en ansvarsförsäkring. Det spelar ingen roll om din hund är liten eller stor. Ansvarsförsäkring ingår i hem- eller villahemförsäkring.

Har din hund hamnat i slagsmål med en annan hund så är du ersättningsskyldig till att betala den andra hundens veterinärvårdskostnader. Läs mer om Bitskador. Du själv står för självrisken för ansvarsskador i din hemförsäkring. Eventuella skador på din egen hund ersätts från din hundförsäkring.

Om det är din hund som har blivit skadad så kan du ofta anmäla veterinärsvårdskostnader till din hundförsäkring tillsammans med uppgifter på den som äger hunden som har bitit.

Vad ingår i hundförsäkringen?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring för hund.

Hundförsäkring hos Trygg-Hansa
Linnéa Kjellén