Hur farligt är det att katten äter konstiga saker?

PICA kan vara väldigt farligt för din katts hälsa om saker som inte är mat äts upp av din katt. Svalda delar av plast, tyg, snören och andra material kan fastna och skära sönder vävnad i mag-tarmkanalen. Blir det ett stopp i tarmarna så kan inte födan passera och vävnad kan dö på grund av dålig blodtillförsel. Det kan ge ett livsfarligt tillstånd, och höga veterinärvårdskostnader om det krävs operation. Katter som äter på elsladdar kan givetvis få elchock. Katter kan också råka illa ut om de äter på giftiga krukväxter. Om din katt visar symptom som t ex kräkningar, får fradga, allmän svaghet ta katten omedelbart till veterinären.

Varför äter katten konstiga saker?

Ingen vet exakt varför vissa katter vill tugga på och äta saker som inte är mat. Det kan ha sjukliga orsaker. I bland kan till exempel leukemi och störd immunitet ge grogrund för PICA. En genetisk komponent är också misstänkt då vissa orientaliska raser som siames gärna vill tugga på eller äta på ull eller tyg. Äter katten på blommor kan det vara tecken på fel i ämnesomsättningen eller sjukdom. Om katten är frisk så kan störningen bero på tristess, kontaktsökande, oemotståndliga dofter, hunger, eller inlärt beteende.

grå katt tuggar på en grankvist

Vad kan jag då göra om min katt äter på olämpliga saker?

Det lättaste är att se till att sakerna kommer utom räckhåll för katten. Ta undan plast, kläder, lakan eller vad det kan vara som är intressant. Elledningar går att lägga i skyddande kanaler. Mattor kan tas undan. Det kan förstås var svårt om katten börjar äta upp soffan, men då är det dags att spraya på antibitpreparat som katten skyr.

Nästa steg är att ge katten alternativ att äta/tugga eller bara leka med. Det kan vara roliga leksaker där katten får lirka ut torrfoder. Det kan vara starka kattleksaker, ätbara torkade vilthudar, eller andra saker som får din katt att tänka på annat. Vill din katt äta växter så kan det vara idé att börja odla kattgräs eller några andra för katter nyttiga växter. Är det på grund av att din katt är hungrig så kan det vara bra med att ge ett foder som innehåller mer fibrer. Det gör att katten känner sig mätt länge. Till sist, lek och umgås med din katt, aktivera katten. Du är mycket intressantare än den mest ljuvligt doftande plastpåsen i världen.

Katten äter gräs

Att katter äter gräs är helt naturligt. Här beskriver vi varför.

Läs mer
Gunnar Lindgren