Hur reagerar hunden på smällare, fyrverkerier och raketer?

Vissa hundar får påtaglig ångest, puls och andhämtning ökar markant och helst vill de gömma sig längst ner i källaren eller under soffan. Nyårsnatten är deras mest skräckinjagande stund under året. Andra hundar blir också påverkade av fräsande och smällande raketer, men de blir bara förbannade och försöker skydda reviret och familjen genom att springa runt och skälla. Sen finns de hundar som lugnt och tryggt ligger kvar i sin korg och sover.

 

Hjälp din hund att behålla lugnet

Om man har möjlighet kan man åka till en plats utan smällar, kanske åka ut på landet. De flesta stannar dock hemma och det ger så klart en grundtrygghet i sig. Det kan också underlätta att stänga fönster och dörrar, dra ner persienner och dra för gardiner. Det finns kanske ett rum som saknar fönster där hunden kan vistas när det smäller. Eller så kan aktiviteter med belöningar avleda från de skräckinjagande ljuden.

Planera rastningen av hunden så att du inte behöver ge dig ut när det smäller som mest.  Gå en längre promenad tidigt på morgonen och passa på med kortare promenader när de flesta sitter och äter vid lunch och middag. Se till att ha hunden kopplad så att den inte rymmer iväg om den skulle bli skrämd. Sätt gärna på en adresslapp med telefonnummer på hundens halsband, om du inte redan har det.

En del hundägare tycker det hjälper med att stoppa fetvadd i öronen på hunden. Det finns också speciella hörselskydd för hundar i olika storlekar och utföranden att sätta på. Alla sådana hjälpmedel bör tränas in under lugna förhållanden där hunden får mycket belöning. Tas det bara fram på nyårsaftonen lär sig hunden att nu är det dags för skräckfilm igen.

Det finns förstås även lugnade mediciner att ta till om rädslan är stor. Hör med din veterinär vad som kan vara lämpligt.

 

Kan vi träna bort skotträdsla?

För många hundar finns det möjligheter att träna bort skotträdsla. Det gäller bara att träna under lugna förhållanden. Med en valp kan du leka ljudlekar för att förebygga rädslan, med en äldre hund kan du behöva ta hjälp av en hundkurator eller gå en kurs. Den här typen av träning tar tid. Att ta ut sin hund för "träning" vid tolvslaget vid nyår eller vid stadens stora fyrverkeri är inte en bra idé. 

Ett sätt att träna är att spela upp ljud- eller filmklipp med fyrverkerier på en dator eller tv, börja med låg volym som man sedan stegvis höjer. Till en början låter du andra vardagliga ljud blandas med ljudet av smällare. Reagerar hunden negativt sänker du direkt volymen. Går det inte alls får du stänga av. Efterhand som hunden vänjer sig vid ljudet kan du höja volymen. Slutligen tar du också bort alla ljud från omgivningen.

Hundars rädsla

Lär dig mer om hundars rädsla och hur man kan hantera den,

Läs mer
Gunnar Lindgren