Kontakta veterinär vid förlossningskomplikationer:

Katter klarar ofta en förlossning utan problem. Det kan dock uppstå komplikationer och som uppfödare måste man vara uppmärksam och redo att kontakta veterinär om förloppet inte är normalt. Det är svårt att summera alla scenarion som kan uppstå men några tecken på att förlossningen inte fortlöper som den ska är:

  • Det har gått mer än 69 dagar efter parning utan att förlossningen kommer igång
  • Katthonan har nedsatt allmäntillstånd eller feber.
  • Katthonan har krystvärkar då och då i mer än 2 timmar utan att någon kattunge kommer
  • Katthonan har svaga krystvärkar som kommer oregelbundet och alltmer sällan.
  • Om man misstänker att det finns kattungar kvar trots att katthonan visar tecken på att förlossningen är klar. Man kanske till och med kan se en kattunge som är fast i vaginan.

 

I kontakt med veterinären

När du kontaktar veterinär kommer de vilja ha svar på några frågor:

  • Hur länge har katten varit dräktig?
  • Vid vilket klockslag startade förlossningsarbetet?
  • Har katthonan fått ungar tidigare och har hon haft problem vid tidigare förlossning?

Hos veterinären undersöks och röntgas katten innan beslut om kejsarsnitt tas. Ibland utförs även ultraljudsundersökning. Om veterinären tar beslut om kejsarsnitt sövs katthonan med ett narkosmedel som är skonsamt för kattungarna. Vid operationen plockas kattungarna ut, torkas och masseras och man kontrollerar andningen på dem. Veterinären undersöker också livmodern och om den är skadad kan den behöva tas bort i samband med kejsarsnittet.

katthona bengal med sina kattungar

Eftervård vid kejsarsnitt på katt

Operationssåret sys oftast ihop med tråd som bryts ned av kroppen och som ligger dold i huden. Vid en vanlig operation brukar man vilja att katthonan har en krage för att inte kunna slicka på såret, men det går inte när hon har ungar. Kattmamman brukar dock vara så upptagna av att sköta om kattungarna att de inte har tid att slicka på sitt operationssår. Det är viktigt att kontrollera att inga komplikationer med såret uppstår och att katthonan återhämtar sig.

Precis efter operationen är kattmamman påverkad av narkosen och innan hon tar sig an sina ungar är det viktigt att hålla dem varma och eventuellt även stödmata dem med mjölkersättning. Om katthonan behöver smärtlindring kan man också behöva flaskmata kattungarna. De medel som finns för smärtlindring är inte bra för kattungarna.

Läs mer om förlossning katt.

Ersätter kattförsäkringen kejsarsnitt?

Katthonans veterinärvårdsförsäkring ersätter behandling vid förlossningskomplikationer och kejsarsnitt. Katthonan måste vara minst ett år gammal vid parningstillfället för att man ska få ersättning. Kattförsäkringen ersätter som mest två kejsarsnitt under en katthonas livstid. Har din katthona tidigare förlösts med ett kejsarsnitt ersätts endast ett ytterligare snitt. Självrisken för det andra kejsarsnittet är alltid 5 000 kr plus 25 procent rörlig självrisk. Läs mer i våra fullständiga villkor.

Försäkring för uppfödare

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för kattuppfödare

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert