1. Hem
  2. Fakta om hundar
  3. Vilket valpfoder ska jag välja?

Varför ska man ge särskilt valpfoder?

Skillnaden mellan ett vuxenfoder och valpfoder är att valpfoder innehåller mer näringsämnen än ett vuxenfoder. Valpar som växer behöver mer energi i fodret och en anpassad mängd av vitaminer och mineraler. En valp ska till exempel inte få i sig för mycket kalcium. Små hundar mår bra av att fodret inte tar så stor plats i magen och bitarna är anpassade till mindre munnar. Det går att ge valpen ett vuxenfoder, men då ska det vara angivet på förpackningen att fodret kan ges till hundar "i alla livsstadier".

Hur mycket ska valpen äta?

På foderförpackningen brukar det finnas en tydlig utfodringstabell som ger en vägledning till hur mycket valpen ska äta. Man brukar utgå från vilken uppskattad vikt hunden kommer få som vuxen och så står det en dosering månad för månad. 

Om man väljer färskfoder till sin valp ska man ge den ca 5% - 10% av valpens kroppsvikt fördelat på 2 gånger per dag. När valpen har vuxit färdigt ska den ha ca 2% av sin kroppsvikt så efter några månader får man dra ner på mängden foder.

Oavsett vilket foder man väljer får man vara uppmärksam på valpens hull och justera mängden mat om valpen blir för rund eller är lite mager. Man kan också behöva ändra foder om valpen har dålig aptit.

Hur länge ska valpen äta valpfoder?

Hur länge man ska ge sin hund valpfoder beror på vilken hundras det är. Vissa mindre hundraser är fullvuxna redan efter ett år medan det för stora raser tar upp till två år! Uppfödaren eller andra som kan hundrasen har svaret.

När hunden har vuxit klart förändras behovet av näringsämnen och då bör man sluta med valpfoder. De flesta hundar, cirka 95%, äter torrfoder i någon utsträckning. Hela 87% av de kommersiella foder som säljs är torrfoder. Cirka 10% är burkmat och i resten på cirka 3% hittar vi till exempel färskfoder.

De flesta av Sveriges hundar, 8 av 10, får också en "topping" av hemlagat eller matrester. Cirka 75 % av energin som ges till hundarna kommer från helfoder och cirka 25 % från det hemlagade. Det går att ge upp till 25 % hemlagat utan att det blir fel sammansättning i den totala kosten. Ökar man ytterligare, uppemot 50 %, måste man göra den hemlagade delen fullvärdig med tillsatser av vitaminer och mineraler.

Läs mer om hundfoder.

Linnéa Kjellén