1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Blogg
  4. Hälsa
  5. Övervikt hos hundar och katter ökar

Minst var femte hund eller katt är tjock

I en undersökning från en djurbutik på nätet – berättar var femte djurägare att deras hund eller katt är överviktig. Drygt 1000 djurägare svarade på frågor. För lite aktivitet, fel kost och kastrering tror husdjursägarna är de viktigaste orsakerna till att djuren blir tjocka. Tio procent av mattarna och hussarna i undersökningen medger att de inte har tid eller lust att motionera sitt husdjur som de borde.

– Det är bra att problemet övervikt har tagits upp mer på senare år – vi behöver öka medvetenheten, säger Kerstin Bergvall, veterinär och specialist på hudsjukdomar på SLU och Djurakuten i Stockholm.


Hur vet jag om min hund eller katt är för tjock?

Du ska i princip kunna känna djurets revben under huden – du ska inte behöva ”gräva” i hullet för att känna dem. Är du osäker – ta djuret till en veterinär och be en sköterska göra en bedömning.

väldigt överviktig mops ligger på en gräsmatta

Om mitt djur är överviktigt – vad gör jag?

Om djuret är friskt för övrigt; Minska intaget av energi och öka motion och aktivitet. Det finns specialfoder för viktnedgång som brukar fungera bra. Om djuret har en sjukdom som innebär att ni inte kan öka motionen kan du behöva kostråd av en veterinär.

Många djur får för stora portioner i förhållande till hur mycket de rör sig och i förhållande till sin kroppsvikt. Man ska utgå från den idealvikt som djuret har, inte vad de faktiskt väger för tillfället. Det som står på foderpåsen kan dessutom vara anpassat till en hund eller katt som rör sig betydligt mer än din. Var också noga med att inte ge dem godsaker mellan målen. En liten bit här och där kan bli mycket energi totalt. Om man använder belöning i form av godis för att man tränar med hunden så minskar man på matportionerna.


Vilka risker finns med övervikt?

Precis som för oss människor ökar risken för flera sjukdomar vid övervikt, till exempel diabetes, hjärtsjukdomar och ledsjukdomen artros. Det kan innebära ett stort lidande för djuret och stora veterinärkostnader för ägaren.

Det är ansträngande för hunden eller katten att bära runt på massa extra vikt. Det kan i sig leda till att de inte vill eller kan röra sig så mycket som de borde. Det bästa man kan göra som djurägare är att hjälpa djuret att hitta sin idealvikt.

Så hjälper du din katt eller hund att gå ned i vikt:

  • Justera portionerna. Välj ett viktminskningsfoder och följ doseringsanvisningarna noga.

  • Osäker? Hos en veterinär kan du få hjälp med hullbedömning, målvikt och kostprogram.

  • Bli tuffare. Fall inte för vädjande ögon. Sluta med extra mål och godsaker.

  • Var tydlig. Tala om för vänner och bekanta att din katt/hund inte behöver något extra utöver sin vanliga foderportion.

  • Aktivera er mera. Lek lite extra med din katt. Ta långa, härliga höstpromenader med din hund.

Djurens vårdguide

Ring 90228 när du behöver vårdrådgivning för din hund eller katt.

Läs mer
Linnéa Kjellén