Unghundens utveckling

När hunden närmar sig könsmognad kommer den att påverkas av hormoner. Hundar brukar bli könsmogna från ca 6 månaders ålder men det kan variera mellan raser och mellan individer.
När tiken är könsmogen börjar hon löpa medan hanhundar börjar visa mer intresse för det motsatta könet. Det kan också hända mycket annat med hundens beteende och hundägare upplever ofta perioder när hunden blir mer krävande. Den kanske börjar skälla när det kommer besök, testar vem som bestämmer i familjen, drar iväg på längre vändor i skogen och blir mer dominant mot andra hundar.

Hur jobbigt det än kan upplevas så är det helt normalt att hunden kommer i en slags trotsålder och det gäller att ha tålamod. Som hundägare får man vara uppmärksam och sätta gränser för beteenden som inte är acceptabla samt stötta hunden i dess mentala utveckling. Är man osäker på hur man ska hantera dessa beteenden så är det allra bästa att ta hjälp av andra rutinerade hundägare eller experter på hundars beteenden och utveckling.

unghund biter och drar i kopplet

Träna och aktivera unghunden

Unghunden mår bra av motion! Unga valpar ska inte motioneras utan bara få upptäcka världen i sin egen takt, men en unghund som är 7 månader eller äldre kan hänga med på långa promenader och göra av med mycket energi genom olika aktiviteter. Hunden ska dock inte tränas med någon extra belastning eller till exempel hoppa höga hinder innan de har vuxit klart. Läs mer om att träna hund i olika åldrar.
Inte bara den fysiska motionen är viktig utan unghunden behöver också mental stimulans. Det finns många olika sätt man kan aktivera hunden mentalt, och sådana övningar tröttar ut hunden minst lika mycket som en långpromenad i skogen. Några exempel på aktivering är noseworkövningar, tricksträning med klicker eller lägga spår.

Innan hundens hormonnivåer har stabiliserat sig är det ingen bra idé att träna saker som hundmöten eller träna saker tillsammans med andra hundar. Lägg tiden på att träna på er relation och fortsätt bygga hundens självförtroende.

Kolla upp unghundens tandhälsa

Från ca 4 månaders ålder tappar hunden sina mjölktänder och får sina permanenta tänder. För de flesta hundar sker det här utan problem och som hundägare märker man det knappt förutom att unghunden kanske är lite extra sugen på att tugga och gnaga på allt den kommer åt.
Man ska vara uppmärksam på om hunden luktar illa i munnen. Då kan det vara något med tandlossningen som inte gått bra. Hos riktigt små hundraser är det ganska vanligt att mjölktänderna inte lossnar som de ska och de kan behöva tas bort av veterinär så att de permanenta tänderna kan växa fram korrekt. Läs mer om tandvård hos hunden.

Allt om hundvalpar

Hitta både nyttig och rolig fakta om hundvalpar.

Läs mer
Linnéa Kjellén