Finsk lapphunds historia

Finsk lapphund har sitt ursprung från de hundar som samerna länge har använt till att valla och vakta renar. Hundrasen fick i sin första rasstandard namnet lapsk vallhund. Namnet ändrades senare till lapphund och slutligen till finsk lapphund. Den här hundrasen är mycket populär som familje- och sällskapshund i både Sverige och Finland.

Fakta om Finsk lapphund:

  • Vikt: 19-21 kg
  • Mankhöjd: 44-49 cm
  • Ursprung: Finland
  • Användningsområde: aktiv sällskapshund
  • Energinivå: hög, behöver motion och stimulans

Storlek och utseende hos finsk lapphund

En finsk lapphund är en kraftigt byggd hund. Den har en mankhöjd på 44-49 cm och väger mellan 19-21 kg. Det är en robust hund med mycket päls. Pälsen har en tät underull och långa, sträva täckhår.

Finsk lapphund har ofta en grundfärg på större delen av kroppen och sedan en annan färg på huvud, hals, bröst, benen och svansen. Alla färger är tillåtna men vanliga grundfärger är svart, brun och creme. Finsk lapphund kan också vara helt vit.

Fördelen med de grova täckhåren är att smuts trillar av och det är sällan finska lapphunden blir blöt inpå huden. Man kan dock behöva borsta pälsen regelbundet, speciellt vid fällning. Någon gång ibland kan de behöva ett bad.

två finsk lapphund springer på en äng

Att leva med en finsk lapphund

Det här är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är vänlig och social men den måste aktiveras för att må bra. Det är en arbetande hund och man aktiverar den lämpligast med aktiviteter som vallning eller i hundsporter som lydnad, agility eller som eftersökshund.

Hundrasen är modig, vaken och alert. Den är samtidigt lugn och trygg och ska kunna gå från arbete till vila snabbt. Finks lapphund är också arbetsvillig, lättlärd och uthållig.

Som många spetshundar kan den finska lapphunden vara skällig och låta mycket. Det är en fördel att lära sin finska lapphund att vara tyst på kommando.

Hälsa hos finsk lapphund

Det här är en hundras som mognar sent jämfört med många andra raser, och de lever länge.

Hundrasen är generellt en frisk ras men kan som många andra hundraser drabbas av till exempel höftledsdysplasi (HD).

Hos finsk lapphund förekommer den mycket ovanliga sjukdomen Pompes sjukdom. Det är en sjukdom som påverkar hur glykogen lagras. Den är väldigt allvarlig och leder till allvarlig sjukdom och död. Det finns ett genetiskt test som kan avgöra om hunden bär på sjukdomsanlaget.

Redo att köpa hund

Vi har samlat bra information och goda råd till dig som vill köpa hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert