Dalmatinerns ursprung

Dalmatiner är en väldigt gammal hundras med ursprung från Medelhavsområdet. Det är Kroatien som är hundrasens officiella hemland. Dalmatiner användes tidigt som en allsidig gårdshund och vakthund. Från mitten av 1700-talet och fram till början av 1900-talet användes rasen i England till att vakta i stall och för att eskortera diligenser och hästekipage.

Fakta om dalmatiner:

  • Vikt: tik 16-24 kg, hanhund 15-32 kg
  • Mankhöjd: 55-61 cm
  • Livslängd: 10-13 år
  • Färger: vit med prickar i leverbrunt eller svart
  • Energinivå: Hög, behöver mycket motion och stimulering.

Storlek och utseende hos dalmatiner

Dalmatiner är en medelstor hund som ska vara harmoniskt byggd. De har en mankhöjd på 55-61 cm. Den är muskulös och atletisk men ska inte vara grov eller klumpig.

Dalmatiner har en kort, slät päls som är karaktäristiskt prickig. En dalmatiner har prickar som är antingen svarta eller leverbruna. Valparna föds helvita och får sina prickar efterhand. De flesta dalmatiner har även prickiga öron men det händer att de har ett eller två enfärgade öron. Det är till och med så att blandraser med dalmatiner kan bli precis lika prickiga.

Dalmatiner kan ha något som kallas blaffa. Det är ett fält på kroppen som helt saknar vita stickhår och har en mer intensiv färg. Blaffor sitter ofta på öronen, runt ett öga eller svansroten. Dalmatinervalpar föds vita men blafforna syns redan från födseln.

Dalmatiners päls är lättskött. Enda nackdelen kan vara att de fäller året om.

liten dalmatinervalp på en gräsmatta

Att äga en dalmatiner

Dalmatiner är en sällskapshund som kan fungera bra som familjehund med tydlig uppfostran och mycket aktivering. Den kan vara energisk och lite bufflig så om man väljer att köpa en dalmatiner måste man vara beredd att lägga både tid och energi på sin hund för att den ska må bra och fungera i en familj. Eftersom den under lång tid använts som vagnshund är de ofta bra tillsammans med hästar och i stallmiljö. Hundrasen har låg jaktinstinkt men har ofta vaktande egenskaper. Den passar utmärkt som gårdshund för familjen som bor på landet med hästar.

Dalmatiner kräver mycket motion och stimulering. Det är ingen arbetande brukshund, men man kan med fördel aktivera sin hund med lydnad, spår eller drag.

Förutom de karakteristiska prickarna är dalmatinern känd för att "skratta". Det gör den genom att dra upp läpparna och visa hela bettet när den är glad.

dalmatiner med leverbruna fläckar

Hälsa och sjukdomar hos dalmatiner

Dalmatiner är generellt en frisk hundras som kan vara pigg och lekfull upp i hög ålder. De har dock en speciell njurfunktion så man får vara uppmärksam på risken för urinstenar. Att hunden får rätt utvalt foder och mycket vätska minskar risken för urinsten.

Hos hundrasen förekommer också en del hudproblem och det är relativt vanligt att valpar föds döva.

Vad ingår i en hundförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vår veterinärsvårdsförsäkring och livförsäkring för hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert