Bland innekatter, som väldigt sällan vistas utomhus, hamnar sårskador först på femte plats. Skador orsakade av slagsmål är inte så vanligt förekommande bland innekatter. Delvis kan det bero på att revirinstinkten inte är lika stark inomhus. En ansvarsfull ägare ser till att katter som inte drar jämt slipper umgås med varandra.


Hur allvarliga är sårskador på katt?

Framför allt bitskador kan leda till varbölder. En böld består av en avgränsad kapsel som fylls av inflammatoriska celler och andra substanser från immunförsvaret, samt de levande och döda bakterier som kroppen försöker bekämpa. Detta är vad man kallar var. En böld kan variera i storlek och omfattning.

Katter som slåss och biter varandra får ofta besvärliga varbölder. Ofta blir katten biten runt huvudet, frambenen eller på bakdelen. Den sylvassa katt-tanden för med sig bakterier från munhåla ner i underhuden. Hudhålet är litet och läker snabbt men bakterier växer och utvecklas till en varböld.
Katten kan även få skärskador om den trampar på något vasst. Djupare sår bör undersökas av veterinär. Såret kan behöva sys och kanske är underliggande vävnad som leder, bukvägg eller senor skadad och kräver extra behandling.

röd katt med krage från veterinären

Behandling av sårskador på katt

Ibland behöver sårfickor öppnas för att sårvätska ska kunna läcka ut. Ofta syr man då in en slang i såret som håller det öppet under 3-5 dagar (dränering). Samma teknik används till bölder för att tömma dem på var.
Under tiden dränaget sitter, och även en tid efter det, behöver katten i de allra flesta fall ha en krage på sig för att skydda såret från infektion och annan negativ påverkan. Katten måste hindras från att slicka och klia på stygnen.

Hudsår sys vanligen med tråd som inte försvinner av sig själv utan stygnen måste tas bort efter 10-12 dagar om läkningen gått som planerat. Ibland måste stygnen sitta kvar längre om infektion uppstått eller om såret sitter på ett sådant ställe att det tar tid innan det läker. Huden över leder rör på sig varje gång katten tar ett steg vilket gör att såret tar längre tid att läka. Sår över armbågsspetsen och i trampdynor läker till exempel ofta dåligt. Vila under läkning av alla sår är därför en viktig faktor.

Läs mer om vanliga sjukdomar hos katt.

Har katten ont?

Läs mer om smärta hos katten och hur den kan visa att den har ont.

Läs mer
Linnéa Kjellén