Orsaker till värmeslag

Hundar reglerar sin kroppsvärme genom att flåsa, lägga sig med magen på svalt underlag och svettas via trampdynorna. De kan inte alls svettas på samma sätt som vi människor, utan har svårare att reglera sin kroppstemperatur när det är varmt. Framför allt sänker hunden sin kroppstemperatur genom att flåsa eller hässja som det också kallas. I en varm bil kommer inte hunden kunna sänka sin kroppstemperatur genom att hässja eftersom luften i bilen är varmare än hundens temperatur. Istället kommer hundens kroppstemperatur snabbt att stiga och hunden drabbas av värmeslag.

Hundar kan även drabbas av värmeslag om de befinner sig i solen för länge eller om de motioneras i varmt väder. För att motverka värmeslag måste hunden ha tillgång till skugga och friskt vatten.

Hund andas snabbt

Hässja är en ytlig andning då hunden andas snabbt, med öppen mun och tungan utsträckt. När hunden hässjar kyls blodet som passerar blodkärlen i munnen av genom kontakt med den kalla omgivande luften. Om det däremot är varm luft i omgivningen runt hunden kyler inte luften, den kan till och med ha motsatt effekt och istället värma upp hunden ytterligare.

Att hunden andas snabbt och kraftigt är ett tydligt tecken på att den är överhettad.

hund som flåsar i varm bil

Symtom på värmeslag

En överhettad hund kommer att hässja kraftigt, bli orolig och leta efter en möjlighet till svalka. Hunden får även hög puls samt torra och klarröda slemhinnor.

Om hunden drabbas av kraftigt värmeslag blir den vinglig, faller ihop eller orkar inte resa sig. Den får även problem att andas och kan kräkas och få diarré. I väldigt allvarliga fall hamnar hunden i ett chocktillstånd och kan bli medvetslös.

Behandling av värmeslag

Värmeslag kan bli väldigt allvarligt! Om hunden har drabbats gäller det att agera snabbt.

  • Ta alltid kontakt med veterinär för rådgivning. Veterinären kan guida dig till vad du själv kan göra hemma och på väg in till kliniken.

  • Flytta hunden till en sval och lugn plats.

  • Hjälp hunden att få ned sin kroppstemperatur genom att duscha hunden med ljummet vatten eller kyla den med fuktiga handdukar. Duscha eller doppa inte huvudet i vatten och använd ljummet vatten – inte iskallt!

  • Erbjud hunden kallt vatten att dricka.

  • Kontrollera kroppstemperaturen med en termometer var 5:e minut. Det är viktigt att sänka temperaturen stegvis, inte för snabbt.

Vid allvarliga fall krävs det behandling hos veterinär. Veterinären kommer att fortsätta att sakta kyla av hunden, men även ge vätsketerapi. Ibland behövs syrgas och kramplösande mediciner. Det kan också vara viktigt att ta blodprover för att kontrollera hur inre organ påverkats. Ibland kan hunden behöva stanna flera dagar hos veterinären.

Tips för att förebygga värmeslag hos hund

  • Lämna aldrig hunden i bilen på sommaren!

  • Håll hunden i skuggan så mycket som möjligt under varma dagar. Om du lämnar hunden ska det vara på en skuggig plats eller inomhus.

  • Låt hunden ha tillgång till friskt vatten.

  • Ta promenader när det är som svalast. Tidig morgon eller sen kväll.

  • De varma dagarna ska du inte springa eller cykla med hunden. På längre promenader måste det finnas möjlighet att pausa i skugga.

  • Hundar med tjock päls kan må bra av att pälsen klipps kort.

  • En kylmatta eller en kylväst kan vara bra.

  • Hitta ställen där hunden kan bada. Vill inte hunden bada kan man åtminstone blöta ner till exempel huvud, hals och mage.

  • Tänk på att vissa hundar är extra känsliga: trubbnosiga hundar, överviktiga hundar eller hundar med hjärt- och andningsproblem kan ha extra besvärligt under varma dagar och de har lättare att bli överhettade redan vid lägre temperaturer än andra hundar.

Ta del av fler tips på vad du bör göra om du ser en hund i en varm bil i sommar!

Veterinären i mobilen

I din djurförsäkring ingår kostnadsfri hjälp och rådgivning hos FirstVet. Du får rådgivning om rätt vård eller bokar ett videomöte med en veterinär.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär