Nya hundraser 2019

För att en hundras ska kunna bli erkänd av Svenska kennelklubben (SKK) gör man en ansökan till SKKs avelskommitté. Man kan ansöka om att få hundrasen godkänd för registrering så att hundrasen kan delta i utställning och andra aktiviteter. Man kan också ansöka om att få en helt ny hundras godkänd för avel.

Senast 2019 registrerades tre nya hundraser in i Svenska Kennelklubben (SKK):

 

Canadian Eskimo Dog:

Det här är en slädhundsras från Kanada. Den här typen av hundar har använts som slädhund och jakthund i över 1000 år. Det är en stark och uthållig hundras som mäter upp emot 70 cm i mankhöjd. Tikar är lite mindre än hanhundar. De är arbetsvilliga och outtröttliga så passar utmärkt som slädhund. De har ett stort behov av motion och aktivering. De har en tjock päls och är väldigt vädertåliga. Det finns än så länge väldigt få av hundrasen i Sverige

canadian eskimo dog

Jakutskaja laika:

Det här är också en slädhundsras som också används som jakthund. Jakutskaja laika kommer från Sibirien i Ryssland. Hundrasen har förmodligen funnits väldigt länge, åtminstone den här typen av hund, men den registrerades som egen ras i ryska kennelklubben först 2005.

Det är en mellanstor till stor hund som är stark och kompakt. Den är modig och uthållig och behöver mycket motion och aktivering. De har en tjock päls med kraftig underull för att klara det tuffa klimat som råder i Sibirien. Pälsen är vit med fläckar i olika färger.

jakutskaja laika utomhus

Shikoku:

Shikoku är en spetshund från Japan, det är en av Japans nationalraser. Shikoku är en jakthund och används främst vid jakt på vildsvin. Den har en stark jaktinstinkt och är modig och uthållig. Hundrasen är väldigt lojal mot sin familj men kan vara reserverad mot främlingar. Dess karakteristiska färg kallas ”sesam” som är brun eller brunsvart med mörkare och ljusare skiftningar.

modernadjur_shikoku_mitt.jpg

Redo att köpa hund?

Läs bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert