Lära hunden att hitta svamp

Att lära sin hund hitta kantareller är en fantastiskt rolig och spännande aktivitet för din hund. Men din hund kan få i sig livsfarliga svampar om olyckan är framme. Det kan till exempel vara olika flugsvampar och giftig spindelskivling. En liten rund vit flugsvamp kan lätt tas för en rolig boll som hunden kan börja leka med och äta upp. 

Läs mer om att göra hunden till kantarellhund.

husse och hund är ute och plockar svamp

Hur ser man att hunden blivit förgiftad?

Symptomen visar sig i bästa fall snabbt som skakningar, kräkningar och diarré. I det värsta scenariot blir inte hunden sjuk förrän efter ett par dagar, och då kan det vara försent att behandla den. Hundens lever blir direkt påverkad, men efter ett par dagar uppstår kroniska leverskador som kan vara dödliga.

Ser man att hunden får i sig svamp så gäller det att få i hunden aktivt kol direkt och att snabbt transportera till veterinären för vidare behandling. En bra sak är att ta med en annan liknande svamp som den hunden ätit till veterinären så att hunden kan få den bästa behandlingen.

Läs mer om annat som är giftigt för hunden:

 

Djurens vårdguide

Ring 90228 om du behöver vårdrådgivning för din hund. Samtalen är kostnadsfria när du har hundförsäkring hos Moderna djurförsäkringar.

Läs mer
Gunnar Lindgren