Pga. underhållsarbete under helgen är e-postutskick av försäkringshandlingar fördröjda. Dessa skickas därför ut först på måndag.

  1. Hem
  2. Blogg
  3. Aktivering
  4. Kan din hund klockan?

Hunden vet exakt när det är dags för mat

Hunden vet när det är dags att gå ut eller när det är dags att åka till träning om det sker dagligen vid en speciell tidpunkt. Den vet också väldigt exakt när det är dags för att få mat. Det spelar ingen roll om den är hungrig eller inte. Ställs maten normalt ner på golvet klockan sex så finns det en förväntan på att det är klockan sex det ska hända. Hundens mage har fått meddelanden från hjärnan som signalerar att nu brukar det vara dags för mat och redan har matsmältningsapparaten börjat förbereda sig för det.

liten fluffig hund ligger vid dörren och väntar

Hundar är vanedjur

Brukar hunden få godsaker vid frukost så förväntar den att den ska få det vid varje frukost. Sitter man ner andra tider än på morgonen och äter vid samma bord finns inte samma inprogrammerade förväntan från din hund.

Alla vanor vi skapar med hunden kommer de ihåg. Även om det kan verka som de inte alltid har någon tidsuppfattning så finns det tidrymder som hunden håller reda på. Hundar som brukar ligga plats under ett tävlingsmoment utan föraren inom synhåll i säg fem minuter lär sig hur lång tid det tar. Tar det längre tid än fem minuter börjar hunden se sig omkring och undra var husse eller matte tog vägen.

Hundar som är på dagis känner på sig att de snart ska komma att hämtas. Det finns hundar som dagligen vid samma tidpunkt tittar efter matte eller husse när de brukar hem från jobbet.

Hunden vill inte gå ut

Det finns andra inprogrammerade saker som hundar gör. Vissa hundar vill gärna sova på förmiddagen. Andra sover helst vid andra tidpunkter på dygnet. Brukar hunden gå ut var fjärde timme så protesterar den om det inte sker vid rätt tidpunkt. När man försöker ändra de dagliga rutinerna kan det vara så att hunden inte vill gå ut om man frågar vid fel tillfälle.

Givetvis finns det variationer. Hundar är individer och vissa mer känsliga för fasta rutiner än ändra. Men vi kan nog vara överens om att hundarna kan klockan, på sitt sätt.

Linnéa Kjellén