Sälja en valp inom EU

Enligt Jordbruksverket går det bra att sälja en valp inom EU eller till ett tredje land med EU-villkor om man uppfyller vissa krav. För att kunna sälja valpen eller hunden utanför Sverige måste man se till att:

  • Hunden är ID-märkt med mikrochip.
  • Hunden har ett giltigt EU-pass
  • Hunden har en giltig vaccination mot rabies
  • Hunden har besiktigats
  • Hunden har kontrollerats av en officiell veterinär och har ett handelsintyg från TRACES
  • Om hunden ska resa/säljas till Storbritannien, Irland, Finland, Malta eller Norge ska den avmaskas mot rävens dvärgbandmask
  • Hunden ska avregistreras i Jordbruksverkets hundregister

Det här är grundregler och det kan skilja sig lite från ett land till ett annat. Det bästa är att kontakta ansvarig myndighet i respektive land eller landets ambassad i Sverige och säkerställa exakt vad som gäller.

Om man vill sälja en hund till ett land utanför EU måste man själv kontrollera ländernas införselkrav. Kontakta landets ambassad eller konsultat och be att få kontaktuppgifter till veterinärmyndigheten. Be om skriftlig information om vilka krav som finns och gå igenom informationen med din veterinär. Läs mer hos Jordbruksverket.

liten söt valp dansk svensk gårdshund

Stamtavla vid export

Om du säljer en renrasig hund som är registrerad med stamtavla hos Svenska Kennelklubben ska du se till att få en exportstamtavla så att den nya ägaren kan registrera hunden i det land dit den flyttar. Det här blir extra viktigt om du säljer en hund som ska kunna användas i avel eller som ska tävlas eller visas på utställning.

Man skickar in stamtavlan i original med hundens ID-nummer samt uppgifter till den nya ägaren med namn, adress och vilket land. SKK tar ut en avgift för att utfärda exportstamtavla. Läs mer hos Svenska Kennelklubben.

Vilken uppfödarförsäkring behöver man?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för hunduppfödare.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert