Skötselråd

Som uppfödare kommer man att vara experten som valpköparna vänder sig till med alla sina frågor. Det kan vara allt från frågor om foder och pälsvård till beteenden och valpens utveckling. Man har som uppfödare möjlighet att hjälpa till och påverka att valpen får en bra uppväxt genom att ha god kontakt med sina valpköpare.

Att ha regelbunden kontakt med valpköparna är också ett sätt att utvärdera kullen som man har fött upp. Man får se att de utvecklas till friska hundar och kan utvärdera om det var en lyckad avel eller om det inte riktigt blev som man tänkt sig.

Mentalbeskrivning och hälsokontroller

När man håller på med seriös avel på hundar vill man få valparna utvärderade för att se till att följande parningar blir lyckade och att aveln bidrar till att hundrasen utvecklas på rätt sätt. Vill man att valpköparna gör en mentalbeskrivning eller andra specifika hälsokontroller på valpen så är det bra att vara tydlig med det redan vid försäljningen. Sedan får man som uppfödare följa upp och se hur det går. Kanske påminna om att en röntgen av höfter ska genomföras eller föreslå tillfälle för mentalbeskrivning.

liten valp ungersk viszla med sin nya ägare

Valpträffar

Många uppfödare väljer att ordna valpträffar ett par gånger under det första året. Det här är ett sätt för uppfödaren att se hur valparna har utvecklats, men samtidigt ett trevligt forum för hundägare med valpar från samma kull att träffas och ha ett utbyte. Det händer att försäljningen inte blev så bra som man hoppats på, och det här kan också vara ett sätt att följa upp om en köpare behöver lite extra stöd eller om det till och med är aktuellt med ett återköp eller en omplacering av valpen.

valpträff med en grupp australian shepherd

Återköp av valp

Det händer ibland att en försäljning inte blev som man hoppats på och att köparen ångrar sig av olika anledningar. När man genomför en försäljning ska det framgå i ett köpeavtal vad som gäller vid ett eventuellt återköp. Det kan till exempel vara så att uppfödaren kan köpa tillbaka valpen mot en del av kostnaden om återköpet sker inom en viss tid efter leveransen. Uppfödaren kan sedan sälja hunden vidare till en annan köpare eller givetvis välja att behålla hunden.

 

Omplacering av valp eller unghund

Som uppfödare kan man också hjälpa till vid en omplacering av en tidigare såld valp. Det här är inget krav, men som uppfödare har man ett kontaktnät som ofta är större än hos den enskilde hundägaren och kanske känner man personer som är intresserade av en unghund eller vuxen hund av den här hundrasen.

Läs mer om att föda upp hundar:

Vilken hundförsäkring ska man välja?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer i vår guide och hjälp valpköparna hitta rätt försäkring.

Guide välja hundförsäkring
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert