Vad ska katten heta?

Äntligen ska du få hem din nya familjemedlem, en fyrfotad mysande och spinnande liten katt. Då kommer den stora frågan – vad ska katten heta?

Många kattungar från en uppfödare har redan ett namn som står i stamtavlan. Det hindrar dig inte från att välja ett tilltalsnamn som du vill kalla katten. 
tre kattungar i en röd låda

Hur ska jag välja ett kattnamn?

 • Välj ett namn som du tycker om! Det ska också gärna vara ett namn som fungerar för katten att lystra till. En eller två stavelser brukar fungera bra och bokstaven S ger namnet en intressant klang för katten. Långa namn blir ofta förkortade till smeknamn.
 • Välj ett namn som matchar kattens personlighet. Ta en stund och observera hur katten gör saker, vad den tycker om och om den har några roliga bus för sig.
 • Välj ett namn utifrån kattens bakgrund. Om du adopterar en katt från ett katthem kanske det finns en historia om hur den har hittats eller vad den har varit med om.
 • Låt dig inspireras av kända katter. Det finns katter i böcker, filmer och historier som kan ge idéer till ett passande namn. Du kan givetvis låta dig inspireras av andra kända figurer än katter.
 • Välj ett namn baserat på hur katten ser ut. Har den en speciell färg, en speciell täckning eller andra kännetecken som kan ge upphov till ett passande namn? Titta efter vad som gör din katt unik så kan du få många idéer till ett namn.
 • Välj ett namn som hela familjen tycker om. Om du har barn kan det vara roligt att låta barnen vara med och bestämma. Antingen låta dem hitta på namnet eller låta dem välja mellan några alternativ som du har plockat ut på förhand.
 • Ta hjälp av vår namngenerator för kattnamn! Klicka fram populära kattnamn och låt dig inspireras!

Mest populära kattnamnen

Bland alla katter som är försäkrade hos Moderna Djurförsäkringar ser listan ut så här:
Hankatter:                                 Honkatter:

 1. Sigge                                           Smulan
 2. Nisse                                           Maja
 3. Simba                                         Elsa
 4. Morris                                        Molly
 5. Sixten                                         Doris
 6. Tiger                                           Selma
 7. Leo                                              Alice
 8. Elvis                                            Smilla
 9. Bosse                                          Mimmi